Wiosenna rolada szpinakowa
Wiosna zawsze kojarzy mi się z kolorem zielonym. Lubię ten okres, kiedy wszystko dookoła jest w tym kolorze. Wiosną zieleń jest nie tylko na dworze, ale często zapraszam ją do domu w postaci potraw i ozdób.
Dzisiaj zapraszam Was na roladę szpinakową, nadziewaną wędzonym łososiem oraz serkiem Almette, o smaku chrzanowym. Roladę bardzo szybko się robi, jest idealną przekąską na przyjęcie i nie tylko. Można ją robić ze świeżego, młodego szpinaku, wtedy ma znacznie intensywniejszy, zielony kolor lub ze szpinaku mrożonego.
Przepis na roladę szpinakową
450 g świeżego szpinaku baby lub mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
4 jajka
2 ząbki czosnku
1 opakowanie serka Almette o smaku chrzanowym
sól, pieprz, szczypta gałki
ok. 200 g wędzonego łososia
PRZYGOTOWANIE
Mrożony szpinak włożyć na rozgrzaną patelnię, na roztopione masło, dodać rozdrobniony czosnek, sól, pieprz,gałkę i smażyć mieszając przez około 2 minuty. Dokładnie odcedzić i ostudzić.
Do zimnego, rozdrobnionego szpinaku dodać roztrzepane żółtka i mąkę, dobrze wymieszać, a na koniec dodać ubitą na sztywno pianę i delikatnie wszystko wymieszać.
Dużą blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę szpinakową, wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 10 min. Trochę przestudzić.
Na deseczce wyłożoną papierem do pieczenia lub ściereczką wyłożyć biszkopt szpinakowy papierem do góry i delikatnie go ściągnąć. Na całej powierzchni smarujemy go serkiem, a następnie układamy plasterki łososia. Następnie całość zwijamy w roladę, zawijamy w folię, końce zakręcamy i wkładamy do lodówki lub od razu pociąć na ukośne kawałki.
Smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Moja ulubiona wytrawna rolada! Chociaż ostatnio wolę z pastą z serka i wędzonej makreli :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZ makrelą? brzmi ciekawie, muszę koniecznie zrobić.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńMoże, kiedyś wypróbujesz przepis, jeśli lubisz szpinak :)
UsuńNo właśnie nie przepadam za szpinakiem :/
UsuńZa szpinakiem nie przepadam, ale taką potrawę jadłam. Już sama w sobie pięknie dekoruje stół, a teraz widzę, że i ... wiosenny ogród :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Nino :)
Jest potrawą bardzo dekoracyjną i smaczną. Doskonale będzie wygladała na świątecznym stole.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Znam , jest pyszna i lekka, robimy także:-)
OdpowiedzUsuńCieszę się ze też zasmakowaliście w tej roladzie.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Uwielbiam szpinak, więc muszę zrobić taką roladę.
OdpowiedzUsuńDzięki za ciekawy przepis.
Pozdrawiam:)
Miło mi, ze Cię zainspirowałam.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Robiłem kiedyś takowe, są przepyszne!! Pozdrawiam serdecznie! ;)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie i ładnie wygladają na stole.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Jest mi znana i robię ją czasami . Twoja pięknie wyszła. Pozdrawiam cieplutko 💖💖💖💖💖💖💖
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam serdecznie:)
UsuńUwielbiam takie dania, jednak nie mogę ich zrobić bo nikt w domu oprócz mnie takich rzeczy nie jada:-(((
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:-)))
Szkoda,ze Twoi domownicy nie przepadają za takimi daniami, wiadomo gotuję sięto co najblizsi lubią jeść.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Wygląda wspaniale i masz rację, ze względu na zieleń szpinaku kojarzy się z wiosną.Zapisuję przepis. Piękne zdjęcia(jak zawsze) Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńRolada szpinakowa kojarzy mi się z wiosną i ze świętami.Dziękuję.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Smaczna, kolorowa przystawka i moje smaki:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie, zdrówka życzę i spokoju:)
Cieszę się, ze jest nas dużo lubiących szpinak rybki.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Witaj słonecznie Nino
OdpowiedzUsuńBardzo lubię szpinak. Zastanawiam się tylko czy zwykłą mąkę mogę zastąpić bezglutenową. Tylko jaka będzie najlepsza?
Pozdrawiam uśmiechem fiołków z mojego ogrodu
Wydaje mi się, że rolada powinna wyjść na mące bezglutenowej, musisz próbować.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Kocham rolady szpinakowe ❤
OdpowiedzUsuńCieszę się, ja też:)
UsuńMuszę przyznać, że super się prezentuje :D Takiej rolady nie jadłam, ale jestem ciekawa jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
Dziękuję, musisz koniecznie wypróbować przepis, jeslu lubisz szpinak i łososia.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Wygląda bardzo apetycznie! A ja dziś piekłam leśny mech. Podobna idea ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto, o dawno go nie piekłam :)
UsuńRolada kolorystycznie wpasowuje się w wiosenne klimaty :) Chyba niebawem skorzystam z Twojego przepisu i też ją przygotuję. Serdeczności dla Ciebie :)))
OdpowiedzUsuńRolada szpinakowa przypomina, że wiosna czai się za rogiem. Cieszę się źe zainspirowałam Cię do wykonania rolady.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Nino, dzisiaj życzę szukania najpiękniejszych wspomnień, czytania pięknych książek, odwagi na następny dzień....
OdpowiedzUsuńNino, dzisiaj życzę szukania najpiękniejszych wspomnień, czytania pięknych książek, odwagi na następny dzień....
OdpowiedzUsuń