Witam Was serdecznie. Dzisiaj zapraszam Was na witaminową, zieloną zupę z ... ? Kto zgadnie z czego ?
Mamy już prawie jesień, więc czas na zupy z dyni i innych warzyw okopowych, a ja ugotowałam dzisiaj zupę wzmacniającą, bardzo smaczną z młodych pokrzyw. Wiem, pokrzywy kojarzą nam się z wiosną, a ja systematycznie je ścinałam, wykorzystując je na wiele sposobów, więc mam świeżutkie i młodziutkie. Wiele kępek specjalnie zostawiłam w moim ogrodzie, aby cieszyć się tymi pysznymi roślinkami przez długi czas.
Przepis na zupę pokrzywową
składniki
marchew
cebula
ziemniaki
pietruszka
kawałek selera 5 ząbków czosnku
papryczka chili
4 garście pokrzywy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa szczypta
gałązka lubczyku
dużo posiekanej natki pietruszki i koperku
śmietana lub jogurt
Wykonanie
Pokrój ziemniaki i marchewkę i posiekaj cebulę, czosnek, papryczkę i pora. Podsmaż na maśle w garnku, co jakiś czas mieszając. Dodaj seler i zalej wszystko wrzącą wodą, około 2 litrów. Dodaj sól, gałkę muszkatołową, czarny pieprz i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Następnie dodaj posiekaną pokrzywę i lubczyk, i nadal gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, przez następne 10-15 minut. Pod koniec gotowania dodaj drobno pokrojony koperek i natkę pietruszki oraz śmietanę.
My lubimy ostre zupy kremy, dlatego wszystko blenduję. Jeśli ktoś lubi zupy łagodne, może pominąć papryczkę chili.
Smacznego !
Robi się coraz chłodniej więc zupki mile widziane:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńNa jesienne chłody najlepsze są zupki, to prawda Reniu. Pozdrawiam :)
UsuńJa suszę pokrzywę na zimowe, pokrzywowe herbatki. Kiedyś gotowałam pokrzywowe łodyżki, troszeczke w smaku podobne były do szparagów. Zupki nie gotowałam, czas to zmienić:) Pokrywa jest wielkim dobrodziejstwem.
OdpowiedzUsuńTakże mam zapas wysuszonej pokrzywy na zimową porę. Zaciekawiłaś mnie gotowanymi łodyżkami pokrzyw. Masz rację jest to roślina posiadająca wiel właściwości prozdrowotnych.
UsuńPozdrawiam :)
Wygląda apetycznie. Dla mnie trochę za gęsta.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Nino. :) .
My lubimy gęste zupy, ponieważ są bardzo pożywne.
UsuńPozdrawiam Teresko :)
Zupy kremy nie należą do moich ulubionych... ale może bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam zupy, zwłaszcza kremy. Polecam zupkę :)
UsuńSłyszałam o zdrowotnych własnościach pokrzywy, zupa wygląda pysznie, lubię takie:-)
OdpowiedzUsuńO to jest nas więcej lubiących zupy. Może się skusisz na nią ? :)
UsuńOd razu zapisuję sobie ten przepis ;) dzięki ;) pozdrawiam Ania
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Cię zainspirowałam :)
UsuńUwielbiam zupy, jednak nigdy nie jadłam pokrzywowej.
OdpowiedzUsuńZupy krem nie goszczą w moim domu. Oboje z mężem nie przepadamy.
Nie używam również śmietany, mleka ani jogurtów.
Hmm, myślę gdzie teraz znaleźć pokrzywę?
Pozdrawiam:)
Może, kiedyś się skusisz i ją ugotujesz? Myślę, że będzie smakowała bez śmietany. Może rosną gdzieś w lasku lub w jakimś innym cieniu.
UsuńPozdrawiam :)
Bardzo ciekawa propozycja, lubię takie nietypowe zupki, więc chętnie skorzystam z przepisu :)))
OdpowiedzUsuńCieszę się,że spodobał Ci się mój przepis :)
UsuńCiekawy przepis.Niestety traktuję pokrzywy jak zielsko i wszystkie w ogrodzie wyrywam. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńPokrzywa posiada wiele właściwości zdrowotnych,więc powinnaś spróbować ją wykorzystać:)
UsuńNie próbowałam nigdy zupy pokrzywowej,ciekawa jestem jej smaku ,może uda mi się też zrobić,ale nie wiem czy znajdę młode pokrzywy o tej porze.Ja sobie nasuszyłam majowej pokrzywy na zimową herbatkę i zrobiłam tez nalewkę,która jest bardzo zdrowa.Zresztą pokrzywa to same zalety zdrowotne.
OdpowiedzUsuńZupa jest smaczna.Pokrzywy także nasuszyłam,a o nalewce pierwszy raz słyszę. Proszę,podziel się przepisem :)
UsuńJesień - idealny czas na zupy:)) A Twoja zupka pokrzywowa prezentuje się wyjątkowo pysznie;)
OdpowiedzUsuńOczywiście,jesień to najlepszy czas na rogrzewające zupy. Dziękuję i zapraszam do skosztowania ;)
UsuńCiekawa jestem tej propozycji. Do tej pory pokrzywa gościła u mnie tylko w formie naparu.
OdpowiedzUsuńZapraszam do wykorzystania przepisu :)
UsuńChętnie spróbowałabym takiej zupy, problem z tym że wiele lat temu wytępiłam pokrzywę w ogrodzie !!
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis !
Pozdrawiam
Może wiosną,gdzieś z dala od dróg ją znajdziesz i gotujesz zupę :)
Usuń