Przepis
składniki na biszkopt
5 jajek
niepełna szklanka mąki
2 łyżki ciemnego kakao
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, żółtka i nadal ubijać przez chwilę. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach ok. 20, 30 minut.
Masa
20 dag wiórek kokosowych
1/2 litra mleka
pół szklanki cukru
1 kostka masła
Mleko zagotować, dodać cukier, wiórki i gotować do momentu aż masa będzie gęsta ok. 20 minut.
Kiedy masa zgęstnieje, zdjąć garnek z kuchni i dodać kostkę masła. Wszystko mieszać do roztopienia masła. Ostudzić.
Ostudzony biszkopt nasączyć dowolnym ponczem (np.zimna herbata z cytryną i alkoholem lub woda z dowolnym sokiem, kawa rozpuszczalna, woda i wódka) i wyłożyć zimną masę. Na to czekoladowa polewa (może być rozpuszczona w kąpieli wodnej czekolada.)
Smacznego !
Jak smacznie wygląda.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie wygląda!!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam bounty, więc to ciasto na pewno by mi zasmakowało.
pozdrawiam cieplutko:)
Może kiedyś się skusisz i upieczesz? pozdrawiam :P
UsuńNino,
OdpowiedzUsuńciasto wygląda bardzo apetycznie.
Jutro wydrukuję przepis. W najbliższym czasie upiekę ciasto.
Pozdrawiam:)
Mam nadzieję,że będzie Ci smakować. Pozdrawiam :)
UsuńWygląda jak sernik::) Ja nie lubię kokosów,więc nie zrobię ,ale z pewnością smaczne::)))Jutro robię szarlotkę z papierówek::))buziaki.
OdpowiedzUsuńMmmmm, szarlotki uwielbiam. Pozdrawiam :)
UsuńDoskonałe ciasto na zbliżające się jesienne szarugi :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie właścicielkę bloga :)
Ciasto dobre na każdą porę roku . Pozdrawiam :)
Usuń