Pierwszy tort wegański, kokosowy

wegański tort bez jajek i mleka

 
Od jakiegoś czasu przymierzałam się, aby upiec wegański tort. W końcu  nadeszła okazja, ponieważ moja córka, wegetarianka,  miała urodziny, więc zrobiłam jej niespodziankę. Przepis wyszperałam w internecie, okazał się rewelacyjny!Tort wszystkim bardzo smakował!
Podzielę się z Wami przepisem:)



Biszkopt
składniki:
2 szk. mąki
3/4 szk. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
cukier waniliowy
pół szklanki oleju
szklanka mleka sojowego                                                                                                                           szczypta soli
łyżeczka soku z cytryny

       Wymieszać mąkę, cukry, proszek do pieczenia oraz sól. Dodajemy olej. W osobnym naczyniu w mleku roślinnym rozpuszczamy sodę i sok z cytryny. Dodajemy do masy mącznej i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach.

Masa
 2 puszki mleka kokosowego
pół szklanki cukru
2 śmietan-fixy 
laska wanili lub cukier waniliowy 


   Mleko kokosowe chłodzimy w lodówce minimum dobę. Po schłodzeniu otwieramy mleko i przekładamy stałą część do miseczki. Dodajemy cukier, śmietan-fixy, cukier waniliowy i ubijamy na gładką masę, wstawiamy do lodówki.


Zimny biszkopt kroimy na trzy części. Każdą kolejno nasączamy mocną herbatą z cytryną i alkoholem (u mnie kieliszek amaretto). Na pierwszą, nasączoną ponczem część nałożyć dżem o ulubionym smaku, przykryć drugą częścią biszkoptu, nasączyć, włożyć połowę masy kokosowej, na to trzecia część biszkoptu, nasączyć i rozsmarować pozostałą częścią masy.
 Udekorować według własnej inwencji twórczej.

       Smacznego !


 

10 komentarzy :

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka