Od jakiegoś czasu przymierzałam się, aby upiec wegański tort. W końcu nadeszła okazja, ponieważ moja córka, wegetarianka, miała urodziny, więc zrobiłam jej niespodziankę. Przepis wyszperałam w internecie, okazał się rewelacyjny!Tort wszystkim bardzo smakował!
Podzielę się z Wami przepisem:)
Biszkopt
składniki:
2 szk. mąki
3/4 szk. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
cukier waniliowy
pół szklanki oleju
szklanka mleka sojowego szczypta soli
łyżeczka soku z cytryny
Wymieszać mąkę, cukry, proszek do pieczenia oraz sól. Dodajemy olej. W osobnym naczyniu w mleku roślinnym rozpuszczamy sodę i sok z cytryny. Dodajemy do masy mącznej i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach.
Masa
2 puszki mleka kokosowego
pół szklanki cukru
2 śmietan-fixy
laska wanili lub cukier waniliowy
Mleko kokosowe chłodzimy w lodówce minimum dobę. Po schłodzeniu otwieramy mleko i przekładamy stałą część do miseczki. Dodajemy cukier, śmietan-fixy, cukier waniliowy i ubijamy na gładką masę, wstawiamy do lodówki.
Zimny biszkopt kroimy na trzy części. Każdą kolejno nasączamy mocną herbatą z cytryną i alkoholem (u mnie kieliszek amaretto). Na pierwszą, nasączoną ponczem część nałożyć dżem o ulubionym smaku, przykryć drugą częścią biszkoptu, nasączyć, włożyć połowę masy kokosowej, na to trzecia część biszkoptu, nasączyć i rozsmarować pozostałą częścią masy.
Smacznego !
Narobiłaś apetytu.
OdpowiedzUsuńCzęstuj się :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda torcik.Skorzystam z przepisu.Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWypróbuj, na pewno Ci posmakuje Pozdrawiam :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie. Nie jem mas zrobionych na mleku.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Dziękuję. A na mleku kokosowym ? Pozdrawiam :)
UsuńWygląda przepysznie!!!
OdpowiedzUsuńściskam kulinarna czarodziejko:)
Miło mi. Pozdrawiam serdecznie:)
UsuńTort wyszedł zawodowo ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń