łosos z marchewki
Dzisiaj zapraszam na przystawkę osoby lubiące łososia, ale w wersji wegańskiej. Potrawa zrobiona jest z marchewki, ale w smaku przypomina rybę. Ten smak spowodowany jest użyciem glonów - nori.Danie jest bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu, ale niecierpliwi będą musieli uzbroić się w cierpliwość aby skosztować potrawę, ponieważ najlepiej smakuje po dwóch dniach leżakowania.
Przepis na "łososia z marchewki"
składniki
3 duże marchewki
1 lub 2 arkusze nori
5 łyżek oleju
4 łyżki dobrego sosu sojowego np, Kikkomana
1/2 łyżeczki kolendry
2 łyżeczki papryki wędzony
1 ząbek czosnku
Sposób wykonania
Marchewki obrać i za pomocą obieraczki do warzyw zrobić paseczki. Zagotować wodę i wrzucić marchew do wrzątku i gotować około 3 minuty, odcedzić. W miseczce wymieszać pozostałe składniki, dodać rozgnieciony ząbek czosnku oraz porwane na większe kawałki nori. Marchewki zalać przygotowanym sosem, dobrze je wymieszać i odstawić do lodówki na dwa dni, co jakiś czas "łososia" trzeba przemieszać.
Tak przygotowanego łososia można posypać cebulką lub koperkiem i skropić sokiem z cytryny. Zajadać go można z pieczywem lub jako przystawkę.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Bardzo ciekawy przepis, wypróbuję go, bo łososia bardzo lubię ( marchewka jest dużo tańsza:))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam wiosennie.:)
Prawdziwego łososia też bardzo lubię, ale ten marchewkowy jest ròwnież smaczny.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Wygląda interesująco, ciekawa jestem jak smakuje. Prawdę mówiąc nie słyszałam jeszcze o tych glonach.
OdpowiedzUsuńW tle piękna przyroda. Rododendron jeszcze nie kwitnie,ale ma już wydatne pąki.
Miłego dnia, Nino!
Dziękuję. Nori to glony, których używa się do suchi. Mozna je dostać w większych marketach lub Biedronce, cxy w Lidlu podczas tygodnia azjatyckiego.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Wygląda apetycznie, ale chyba nazwa powinna być inna, łosoś to łosoś...
OdpowiedzUsuńMoże masz jakiś pomysł ?
UsuńPozdrawiam serdecznie
Na pewno smaczne danie. Pozdrawiam cieplutko 🙂🙂🙂
OdpowiedzUsuńOsobiście mi bardzo smakuje.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Wygląda smakowicie. Bardzo lubię ryby i wiem, że to potrawa dla mnie, ale niestety składników nie jestem w stanie zdobyć. Poczeka na kiedyś. Pozdrawiam:)):):)
OdpowiedzUsuńCieszę się, ze przepis Ci sie spodobał. Na pewno wkrótce to kiedyś nadejdzie.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Najpierw odczytałam łosoś z marchewką, a tu niespodzianka. Niestety nie jadam glonów, pewno nie wiem, co tracę. Ale wygląda na pierwszy rzut oka, jak potrawa z łososia.
OdpowiedzUsuńWłaśnie dzięki glonom w smakubprzyppmina rybę. Może, kirdyś się skusisz i skosztujesz nori.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Ciekawe danie i wygląda bardzo smakowicie. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńI też tak smakuje .Pozdrawiam serdecznie
UsuńBardzo ciekawy przepis, chętnie wypróbuję ponieważ nie jem łososia.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:)
Jeżeli nie lubisz ryb to na pewno danie nie dla ciebie, ponieważ marchewkę czuć rybą.
UsuńPozdrawiam serdecznie
O coś nowego i pewnie pysznego . Warto spróbować. Pozdrawiam ciepło:)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że Ci posmakuje potrawa.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Wygląda idealnie, pycha ♥
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńGdzie to nori można zdobyć i jakich stoiskach szukać? Rybnych , warzywnych???
OdpowiedzUsuńW dużych marketach na półkach z priduktami kuchni świata, albo podczas tygodnia.
UsuńPozdrawiam azjatyckiego w Lidlu lub Biedrze, ewentualnie w sklepach Internetowych .
Pozdrawiam serdecznie
Witaj majowym porankiem Nino
OdpowiedzUsuńłososia i marchewkę uwielbiam. A ponieważ jestem przed śniadanie, to zgłodniałam czytając. Pędżę zatem do kuchni.
Pozdrawiam śpiewającymi ptakami za oknem
Witaj, Ismeno w moich skromnych progach. Mam nadzieje, że śniadanie miałaś pyszne.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Smacznie u Ciebie dziś 🍣
OdpowiedzUsuńU Ciebie łosoś, a u mnie kopytka marchewkowe🥕
Pozdrawiam serdecznie na cały miły, udany tydzień 🍓🌼🤗🧡🌤️🌲
Marchewka jest warzywem wszechstronnym, na pewno wypróbuję przepis na kopytka marchewkowe bo ciekawa jestem smaku.
UsuńPozdrawiam serdeczni
Ciekawy przepis, bardzo lubie wegańskie potrawy, muszę wypróbować przepis.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Cię zainspirowałam :)
OdpowiedzUsuńWitaj Nino
OdpowiedzUsuńCo tam w Twoim ogrodzie?
Pozdrawiam zapachem konwalii jeszcze przed śniadaniem
Witaj, Ismenko.
UsuńW moim ogrodzie zaczynają rozkwitać rododendrony, ale zimno i sucho nie sprzyja roślinkom.
Pozdrawiam serdecznie
Jedyne mięso jakie jem to ryby, ale ta marchewka jest ciekawym rozwiązaniem. Dodałam bym tylko soli kala namak.
OdpowiedzUsuńTo tak, jak jem, mięso z ryb. Niestety nie mam tej soli :)
Usuń