Upały i susza nas nie opuszczały,aż do dzisiaj. Każdy z nas szukał sposobu w jaki sposób się
ochłodzić.Nie tylko chłodne pomieszczenia przynoszą nam ulgę, ale również jedzenie, które spożywamy odgrywa ogromną rolę w regulowaniu temperatury ciała. Niektóre napoje
i potrawy mogą nas schłodzić.
Według ekspertów orzeźwienie przyniosą nam ,m.in truskawki, ogórki, arbuzy, mango, ananas, pomarańcze, sałata lodowa , seler i cukinia. Należy spożywać warzywa i owoce zawierające dużo wody i pić dużo, dużo wody.
Zawsze wydawało mi się, że dla ochłody najlepsze są lody. Niestety jest to nie prawda, ponieważ początkowy efekt chłodzenia bardzo szybko zastępowany jest przez ciepło wytwarzane w procesach trawiennych, które potrzebne jest do rozbicia składników odżywczych zawartych w lodach. Według Petera Poortvlieta z University of Queensland "trawienie kalorycznej żywności prowadzi do wzrostu temperatury ciała" , a więc proponowany przeze ( spróbuj, czy jest dość s mnie sernik na zimno ochłodzi nas tylko na chwilę, ale można się skusić na zrobienie go, kiedy temperatura powietrza się obniży.
Na niedzielę, zawsze w moim domu musi gościć coś słodkiego, więc skusiłam się na robienie, prostego, smacznego, orzeźwiającego deseru sernika na zimno z truskawkami.
Podzielę się z Wami przepisem.
Sernik na zimno z truskawkami
Składniki
1 kg twarogu trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
ok. 1/2 szk. cukru pudru
250 ml śmietanki schłodzonej 36%
2 łyżki żelatyny spożywczej rozpuszczonej w wodzie
2 galaretki o dowolnym smaku
truskawki lub inne owoce
biszkopty lub zwykle herbatniki
Sposób wykonania
Przygotować galaretki według przepisu na opakowaniu.
Masa sernikowa
Dno formy wyłóż biszkoptami, u mnie herbatniki. Twaróg z cukrem zmiksuj ( spróbuj, czy jest dość słodki). Stopniowo wlewaj przygotowaną żelatynę, aż do połączenia składników. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij mikserem i dodawaj porcjami do masy sernikowej. Dokładnie wymieszaj mikserem, dodaj pokrojone na połówki truskawki. Tortownicę z sernikiem wstaw do lodówki do stężenia. Wyjmij sernik z lodówki. Ułóż na nim połówki lub plasterki truskawek i zalej lekko tężejącą galaretką. Sernik wstaw do lodówki do stężenia galaretki.
Deser przechowuj w lodówce. Może stać 2, 3 dni.
Sernik na zimno z galaretką można robić z innymi sezonowymi owocami. Deser chociaż na chwilę nas orzeźwi i nieco ochłodzi oraz sprawi chwilę smakowitej przyjemności.
Sezon truskawkowy się kończy, ale może jeszcze warto zrobić kluseczki z musem truskawkowym ?
Witam, milutkno moim blogu Celę z bloga Bibelotka :)
Sezon truskawkowy się kończy, ale może jeszcze warto zrobić kluseczki z musem truskawkowym ?
Witam, milutkno moim blogu Celę z bloga Bibelotka :)
No cóż,trza spróbować. Chociaż kuchnia się nie nagrzeje od piekarnika.
OdpowiedzUsuńHa, ha... to prawda nie będzie w niej gorąco.
UsuńPozdrawiam serdecznie
U nas susza nadal trwa, wczoraj było zaciemnienie, wiatr i nic, ani kropli deszczu!
OdpowiedzUsuńMoja letnia kuchnia obfituje w delikatne lekkie dania z przewagą warzyw.
Często robię galaretkę z owocami, pijemy wodę z miętą,melisa, lawendą, cytrusami.
Maliny, truskawki, czereśnie, agrest, to u mnie teraz sezonowe owoce na stole i w potrawach:)
Smacznie pozdrawiam:)
U mnie dzisiaj w nocy popadało,ale od wcdoraj jedt bardzo zimno, poniżej 20 stopni. W moim domu, takze jemy dużo warzyw i owoców, nie tylko latem bo bo z córką nie jemy mięsa. Wody z lawendą nie piłam, muszę koniecznie spróbować.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Serniczek wyglada i na pewno smakuje oszalamiajaco. Zwykle daje szklankę wrzatku na galaretkę, wtedy nawet z owocami dobrze się ścina.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.:))
Dziękuję, świetny pomysł ze zmniejszeniem ilości wody przy robieniu galaretki.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Fajny przepis - dzięki. Serniczek pysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :)
UsuńDoskonałe na ten gorący czas:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńOj, mi już brakuje mi ciepła bo jest poniżej 20 stopni.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Sernik to chyba najlepsze ciasto . Z chęcią skorzystam z przepisu , bo dawno nie robiłam a i przepis gdzieś się zapodział. Pozdrawiam cieplutko 💝
OdpowiedzUsuńSerniki również lubię, chociaż trochę z nimi jest roboty,ale ten na zimno jest szybki do ztobienia.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Taki sernik uwielbiam, poproszę kawałek. Ze mnie zły piekarz, a może tylko mi się tak wydaje, bo kiedy ja to piekłam...daaaawno. ;D U mnie dziś niby nieco chłodniej, a duchota taka, że chwilowy spacer odczuwam, jakbym po górach łaziła. hehe Oczywiście deszczu brak... masakra. Życzę bardzo udanego dnia, żeby przydarzyło Ci się coś miłego. :******
OdpowiedzUsuńProszę, poczęstuj się. Ostatnio też mało wypiekam. U mnie ochłodzilo się na maksa, ale najważniejsze, że w końcu popadało.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Pyszny ten serniczek na zimno... Choć upały nieco odpuściły, to trzeba pić dużo wody i jeść lekko, bo inaczej można paść! Pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuńJest smakowity, u mnie zrobiło się chłodno i trzeba chodzić w swetrze. Pomimo tego trzeba pić wodę, chociaż nie smakuje ona, jak przy upałach.
UsuńPozdrawiam:)
Twój serniczek wygląda przepysznie. Też pijemy wodę z miętą, melisą, cytryną lub sokiem jabłkowym i kostkami lodu. U mnie w dalszym ciągu brak deszczu. Zaczyna brakować wody w studni do podlewania roślin w ogrodzie.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:)
Dziękuję. U mnie ładnie popadało, ale temperatura jest poniżej 20 stopni, więc trzeba siedzieć w domu. Mam nadzieję, że u Ciebie też spadnie deszcz.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Dla odmiany dziś u nas poniżej 20 stopni, ale do pracy w ogrodzie jak znalazł.....serniczek na pewno przepyszny, ale nie dla mnie nie jadam galaretek ściskam Dusia
OdpowiedzUsuńU mnie też jest poniżej 20 stopni, a przy tym wieje silny wiatr, więc nie pracuję w ogrodzie, poprostu jest za zimno. Jeżeli nie jesz żelatyny to są galaretki wege, których często używam.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Mniam, mniam. Sernik wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńDobrze, że dzisiaj się troszkę ochłodziło i mam nadzieję na jakikolwiek deszcz bo ogród schnie w oczach:(
Pozdrawiam serdecznie:)
Dziękuję. U mnie się ochłodzilo, aż za bardzo, trzeba wyciągać sweterki i popadało, z czego się bardzo cieszę.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Sernik ładnie wygląda i na pewno dobrze smakuje. U mnie też jest trochę chłodniej, ale nadal bez deszczu :( Już nie nadążam z podlewaniem. Pozdrawiam :)))
OdpowiedzUsuńJest wyśmienity. U mnie jest za zimno, że trzeba siedzieć w domu,ale codziennie padają deszcze, wiec odszedł problem z podlewaniem ogrodu.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Witaj już w lipcu
OdpowiedzUsuńjak co roku nie chce mi się wierzyć, że pierwsza połowa roku minęła tak szybko. Niestety zegary i kalendarze nie zważają na to, że niektórzy choć na chwilę chcieliby się zatrzymać. A ja nie tylko w upalne dni zawsze zatrzymałabym się, aby zjeść taki sernik (oczywiście bez glutenowego spodu). W tym tygodniu nawet takim się delektowałam.
A dzisiaj życzę Ci, abyś rozejrzała się dookoła i zaprzyjaźniła z płowowłosą królewną Lato, która chyba już przestała kaprysić. Dzięki niej jest teraz tak pięknie dookoła.
Pozdrawiam letnim powiewem wiatru i uciekającą chwilą już w drugim półroczu
Sernik można robić na różnym spodzie lub poprostu bez spodu. Mimo, że lipiec to pełnia lata to jest on w tym roku bardzo zimny, że na dworze nie chce się przebywać.
UsuńPozdrawiam z mikrsgo i zimnego lipca :)
Pyszności! Uwielbiam sernik na zimno!Zapisuję przepis.
OdpowiedzUsuńCiekawe stwierdzenie,że trawienie kalorycznego jedzenia podnosi temperaturę ciała. Dobrze wiedzieć. Lubię takie krótkie ,a treściwe informacje!
Pozdrawiam serdecznie
Mam nadzieję, że sernik Ci posmakuje. U mnie jest obecnie chłodno, więc na razie nie jem serników na zimno, a szkoda.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Ach jakie pyszności! I smakowite zdjęcia: )Lubię wszelakie serniki. Po szarlotce to drugie w kolejce ciasto.
OdpowiedzUsuńJa chłodzę organizm gorącą herbatą. Wbrew pozorom ona właśnie mnie chłodzi:)
Pozdrawiam serdecznie.
Ja uwielbiam wszystkie ciasta,masz ciekawy sposób na chłodzenie organizmu. U mnie na szczęście upały się skończyły.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Też mam ochotę na sernik na zimno☺
OdpowiedzUsuńNa pewno wkrótce go zrobisz :)
UsuńNino, uwielbiam sernik na zimno. Ja troszkę z wygody wykorzystuję serek homogenizowany waniliowy. Jest to deser, który w przygotowaniu nigdy mnie nie zawiódł. Zawsze się udaje ale przede wszystkim smakuje wyjątkowo w te upalne dni. Ma jedną wg mnie wadę. Po jednej zjedzonej porcji mam od razu chęć na następną :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
O muszę wyprobować z serkuem homogenizowanym, ta jego wada jest niebezpieczna dla naszych boczków.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Uwielbiam sernik na zimno i robię go nie tylko latem:-)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:-)))
To prawda smakuje on w każdej porze roku.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie