Wegańska zupa z dyni



Zaczął się listopad, który w pierwszym tygodniu swojego panowania był słoneczny, ciepły oraz kolorowy. Niestety wszystko co piękne szybko się kończy. Nastały mgliste, szarobure dni i długie wieczory, podczas, których można realizować swoje pasje.

Kiedy na dworze pogoda nie zachęca do przebywania na powietrzu i zmuszeni jesteśmy do przebywania w domu, nie ma nic lepszego do jedzenia, niż rozgrzewająca, wegańska zupa,  krem z dyni. Warzywo to zawiera wiele cennych witamin i minerałów, więc powinniśmy spożywać go, jak najczęściej pod różną postacią. 

Uprawia się zarówno dynie jadalne oraz typowo ozdobne. Bardzo lubię wykorzystywać, je nie tylko w kuchni, ale, także w dekoracjach, niestety, nigdy nie udało mi się nie wyhodować dyni giganta.
(Dekoracja trochę niedopracowana)
. Podzielę się z Wami przepisem na pyszną zupkę.

Zupa z dyni

składniki:

około 1 kg dyni
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 ziemniaki
pół puszki pomidorów (opcjonalnie)
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta kurkumy, imbiru
sól i pieprz

 Sposób wykonania
Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona ( które można ususzyć), miąższ pokroić w kostkę lub w cząstki i upiec w piekarniku. Ziemniaki obrać i pokroić. W dużym garnku cebulkę zeszklić na maśle, dodać obrany i pokrojony czosnek. Następnie dodać ziemniaki i dynię i chwilę smażyć. Zalać warzywa bulionem doprawić solą, pieprzem, papryką, imbirem, kurkumą i gotować, dodać pomidorki i gotować do miękkości warzyw. Gotową zupę zblendować ze szklanką mleka krowiego lub roślinnego.
Podawać gorącą, posypaną prażonymi pestkami dyni lub ze śmietana i natka pietruszki.


19 komentarzy :

  1. Zupkę takową robię zawsze w okresie jesiennym i cała rodzina lubi:-)
    Dekoracja cudna...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się,ze podoba Ci się moja dekoracja.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Spróbuję i ten przepis, bo nam średnio wychodzi zupa z dyni :/ Ale zdjęcia fantastyczne :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję że zupka Wam posmakuje. Dziękuję
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Wygląda smakowicie. I jakie zdjęcia! Działają na wyobraźnię i kubki smakowe! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę,że spodibaly Ci się moje zdjęcia.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Przepiękne zdjęcia i dekoracje! Bardzo lubię zupę z dyni, Twoja wygląda smakowicie. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się,że smakuje Ci zupa z dyni i podobają Ci się moje zdjęcia.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  5. many variety of pumpkins.... wonderful.
    greeting- evi erlinda

    OdpowiedzUsuń
  6. Zupy z dyni nie jadłam jeszcze. Na razie dynia królowała w kompocie oraz w dżemie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja nie jadłam nigdy dżemu z dyni i nie piłam z niej kompotu, muszę koniecznie spróbować takich rarytasów.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  7. W dzieciństwie babcia gotowała nam dyniową zupę z zacierkami na słodko..Zajadaliśmy wszyscy ze smakiem..Teraz zapomniałam ogólnie jaki ma smak taka zupa::)))Wygląda apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Musisz koniecznie przypomnieć sobie smak z dzieciństwa,zupę ugotowaną przez babcię.

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja jeszcze do takiej zupy dodaję mleka kokosowego..ale pewnie nie będzie wtedy wegańska...
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Witaj w ten szary, jesienny dzień
    I mamy już drugą połowę listopada. Za oknem szaro, buro i ponuro. O spacerze nie chce się mi nawet myśleć. Dlatego postanowiłam, że:
    "Napiszę list do Ciebie
    A w liście tym opiszę
    Mój zwykły szary dzień
    I powiem Ci, jak pusto
    Ponuro mi i smutno
    Bo dni są bez wyrazu
    A myśli me bez sensu
    Napiszę list do Ciebie"
    bo nawet o spacerze nie chce się mi nawet myśleć. Bardzo mnie zatem rozgrzewają i pozytywnie nastrajają takie chwile celebrowane wolniutko i delikatnie Mam jednak nadzieję, że dni upływają Tobie w bardziej nielistopadowych nastrojach, bo napisałaś, że nie przepadasz za późną jesienią... Ale taka zupa potrawi poprawić nastrój
    Pozdrawiam wszystkimi , nie tylko szarymi, kolorami listopada

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękny wiersz. Czas pędzi w zastraszajacym tempie i niedługo grudzień i radosne święta.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie taką robię. Czasami dokładam małą marchewkę. Pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  13. Mam jeszcze dynię,więc w krótce ponownie ją ugotuję:)

    OdpowiedzUsuń
  14. A wiesz, że moja dyniowa zupa jest dokładnie taka sama?
    Widocznie to typowa potrawa dla wszystkich zakątków na koncu świata.
    Pozdrowionka:)



    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka