Przepis na marchwiaka
składniki:
2 szklanki mąki
2 szklanki startejmarchewki
1 szklanka cukru
1 i 1/4 szklanki oleju
4 jajka
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika ( można pominąć)
1 łyżka cukru waniliowego
1 szklanka pokrojonych, włoskich orzechów
Sposób wykonania
Marchew trzemy na tarce o grubych oczkach. Orzechy siekamy. Mikserem ubijamy jajka z cukrami przez około 4 minuty, Następnie powoli dolewamy olej. Ciągle ucierając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i przyprawą do piernika. Ciasto powinno być geste. Na koniec dodajemy odciśniętą marchew i orzech włoskie. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Wkładamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 45 minut ( najlepiej sprawdzić patyczkiem, kiedy jest suchy to znaczy, że ciasto jest upieczone.)
Marchwiak po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy kremem.
Krem
2 łyżki miękkiego masła
4 łyżki miodu
100 g słonego, kremowego serka np. Almette
Sposób wykonania
Masło ucieramy mikserem, dodając po łyżeczce serka, aż do wykończenia. Dosładzamy miodem. Masą smarujemy wierzch zimnego ciasta i schładzamy w lodówce.
Smacznego !
Podobają mi się te zdjęcia.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCiasto wyglada pysznie:)))u nas wszystko zakryte śniegiem,trochę wcześnie jak dla mnie:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńJest pyszne :), u mnie po mrozie nie ma już śladu, ale zdążył wyrządzić wśród kwiatów już szkody. Pozdrawiam :)
UsuńMróz czarodziej pięknie udekorował rośliny :)
OdpowiedzUsuńTakże bardzo mi się podobają :)
UsuńPiękne mrożne zdjęcia. Lubię ciasto marchewkowe, ale dodaję rodzynki. Spróbuję z orzechami. : )
OdpowiedzUsuńDziękuję. Muszę wypróbować z rodzynkami (ha, ha.. wymieniłyśmy się informacją) :)
UsuńI u nas jest bardzo mroźnie. Na taką pogodę najlepsze jest własnie takie pyszne ciasto marchewkowe:)
OdpowiedzUsuńściskam cieplutko:)
Mrozy się w końcu skończyły. Ciasto marchewkowe uwielbiam z pyszną kawką. Pozdrawiam :)
UsuńDzięki za fajny przepis - wspaniałe zdjęcia - pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńMoże kiedyś upieczesz to ciasto ?, jest pyszne. Pozdrawiam :)
UsuńAleż cudowne zdjęcia. Mam wrażenie, że pomalował je niezwykły malarz.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takiego ciasta. Już skopiowałam Twój przepis.
Pozdrawiam:)
Dziękuję. Myślę, że spróbujesz wkrótce tego ciasta i podzielisz się opinią, czy smakowało. Pozdrawiam:)
UsuńPiękne zdjęcia. Spisałam przepis, muszę w końcu upiec i marchewkowe.
OdpowiedzUsuńDziękuję. Ciasto marchewkowe, także bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Upiec marchwiaka, na pewno Ci posmakuje. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń