Długie, jesienne wieczory zachęcają mnie do pichcenia w kuchni. W sobotę zawsze piekę jakieś ciasto. Wczoraj upiekłam Cappuccino, ciasto ze słodkim kremem orzechowym z kawy cappucino, bitej śmietany i tartej czekolady.
Przepis na Cappucino
BISZKOPT
Upiec biszkopt ( upiekłam według tego przepisu, ale nie rzucałam z tak wysoka, ponieważ bałam się, że uszkodzeniu ulegną płytki na podłodze).
MASA
6 łyżek cappucino orzechowego
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru
1 masło lub 1 margaryna
o,5 l mleka
Ugotować budyń, czyli z mleka odlać pół szklanki i wsypać suche składniki, wymieszać. Pozostałe mleko zagotować, gdy się zagotuje wlać mieszankę i energicznie mieszając, gotować do zgęstnienia. Ostudzić. Następnie miękkie masło lub margarynę utrzeć i dodawać porcjami schłodzony budyń.
PRZEŁOŻENIE
Zimny biszkopt przekroić na dwie części, na jedną część wyłożyć 3/4 masy, przykryć drugą połówką biszkoptu, na to reszta masy, na masę ubita śmietana, a śmietanę posypać starą, gorzką czekoladą.
ŚMIETANA
0,5 l śmietany 30% lub 36%
2 łyżki cukru pudru
3 śmietanfixy
Śmietanę ubijać mikserem na wysokich obrotach do zgęstnienia, kiedy będzie gęsta, dodać śmietanfixy wymieszane z cukrem pudrem i delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu.
Smacznego !
Pyszne:)))jadłam u swojej synowej:)))nie wiem czy przepis ten sam ale było pyszne:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńFajna synowa, jak wypieka takie smakołyki. Pozdrawiam :)
UsuńBardzo lubię!!! Dziękuję, że mi o nim przypomniałaś:)
OdpowiedzUsuńcieplutko ściskam
Też dawno go nie piekłam, ale się skusiłam. Pozdrawiam :)
UsuńPięknie wygląda :) Jeszcze nie jadłam śniadania...
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i na dodatek jest pyszne :)Miłego dnia :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie. Niestety, nie jem śmietany ani mleka.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:)
Szkoda, bo ciasto pyszne. Pozdrawiam :)
UsuńSmacznego :)
OdpowiedzUsuńO jejku jak pięknie wygląda ciacho i wierzę ,że smaczne::))))Muszę kiedyś je zrobić::)))Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuj przepis. U nas szybki znika z talerza. Pozdrawiam :)
Usuń