Jesień zdecydowanie kojarzy mi się z kolorowymi liśćmi na drzewach, no i oczywiście z równie barwnymi, pysznymi jabłkami. W tym roku jest na nie urodzaj, dlatego postanowiłam nie marnować czasu i wykorzystywać to na różne sposoby - dżemy, soki, suszki już zdobią półki mojej spiżarni. W końcu zapadła decyzja, by po raz pierwszy zrobić pierwszy ocet jabłkowy. Na pewno większość z Was słyszała o właściwościach octu jabłkowego, że jest to eliksir zdrowia i urody, a nawet sprzyja odchudzaniu. Warto wiedzieć, że w swoim składzie zawiera on witaminy z grupy B,C,E,P oraz pektyny ( m. przyspieszają metabolizm, ułatwiają trawienie oraz usuwają z organizmu substancje trujące, obniżają poziom cholesterolu ), potas (odpowiedzialny za koncentrację i dobrą pamięć), żelazo, fosfor, witaminę A i E. Witamina E zwana jest witaminą młodości, ponieważ to naturalny antyutleniacz, chroniący nasze ciało przed starzeniem się, a także odpowiada za prawidłowe widzenie.
Ocet jabłkowy jest także doskonałym, leczniczym kosmetykiem. Można używać go tonizowania twarzy, ponieważ działa antybakteryjnie i antygrzybiczo .Domowy tonik należy przygotować pół na pół z wodą. Ocet jabłkowy można stosować również jako płukankę do włosów, do litra wody dodać jedną czwartą szklanki octu i spłukać włosy. Można go stosować do okładów w proporcji 2 do 1 ( dwie części wody i jedna część octu) na stłuczenia, żylaki i siniaki. Okład położyć na chore miejsce na około 20 minut.
Ocet jabłkowy na pewno ma jeszcze wiele innych zastosowań, o których jeszcze nie wiem. Podzielicie się doświadczeniami?
Jest teraz sezon jabłkowy, więc zrobiłam ocet jabłkowy, aby przetestować jego właściwości.
Przepis na ocet jabłkowy
2 kg kwaśnych, ekologicznych jabłek
2 litry letniej,przegotowanej wody
5- 8 łyżeczek cukru lub miodu
Jabłka pokroić na cząstki i włożyć je do wyparzonego słoja. Zalać osłodzoną, letnią wodą i przykryć gazą. Jabłka muszą znajdować się pod powierzchnią wody. Można je przycisnąć talerzykiem, ale niezbyt szerokim aby był dostęp powietrza. Słoik odstawiamy w ciepłe, zacienione miejsce. Odpowiednia jest temperatura pokojowa to
20-26 stopni. Codziennie nastaw mieszamy, drewnianą, wyparzoną, łyżką. Fermentacja trwa od 2 do 5 tygodni w zależności od gatunku jabłek.
Kończy
się, gdy woda przestaje się pienić. Wówczas przelewamy owoce z octem
przez gęste sitko do szklanych, wyparzonych butelek.Ocet jabłkowy można przechowywać przez kilka lat.
Czasami może się zdarzyć, że na powierzchni
przygotowanego przez nas octu zrobi się biały, gęsty kożuch. Niestety,
wtedy trzeba wszystko wyrzucić. Najczęściej jest to spowodowane nieodpowiednim gatunkiem jabłek lub zawartymi w nich chemikaliami.
Proces produkcji octu jest delikatny i trzeba zachować szczególną higienę, bo jej brak często kończy się pleśnią mieszanki i wtedy trzeba wszystko wylać!
Ocet zrobiłam trzeciego września z zielonych jabłek, stał w ciepłym miejscu, był codziennie mieszany i lada dzień będzie gotowy.
broczynne działanie
octu jabłkowego znalazło swoje zastosowanie w kilku podstawowych
dziedzinach naszego życia. W utrzymaniu zdrowia, w kosmetyce, a nawet
gospodarstwie domowym. Najszersze i chyba najistotniejsze zastosowanie
octu jabłkowego to wspomaganie leczenia wielu chorób i dolegliwości.
Oto w jakich przypadkach skutecznie działa ocet jabłkowy:
Astma – jak już wspominałam, Hipokrates często zalecał ocet na
schorzenia układu oddechowego, gdyż poprzez rozszerzanie naczyń
krwionośnych usprawnia proces oddychania. W przypadku astmy zaleca się
nacierania lub okłady na klatkę piersiową i plecy na początku ataku lub w
chwilach kryzysu.
Angina, bóle gardła, zapalenie migdałków – właściwości antyseptyczne
i antybakteryjne octu wykorzystuje się do płukania gardła. Stosujemy
płukankę z 1 miarkę octu i 1 miodu na 3 miarki wody. Płuczemy do 4 razy
dziennie, a w przypadku migdałków co godzinę.
Skurcze mięśni – dzięki zawartości potasu i witaminy E kondycję
mięśni możemy wspomóc okładami wody z octem w stosunku 1:1.
Problemy trawienne, zatrucia pokarmowe – tutaj pomoże nam mieszanka 1
łyżki octu na ¼ szklanki wody. Właściwości rozpraszające octu, jakie
szeroko opisuje Medycyna Chińska, szybko rozprawią się z niestrawnością.
Nudności – ze względu na działanie pobudzające trawienie zaleca się w
przypadku mdłości wypić ½ szklanki przegotowanej wody z 1 łyżeczką
octu. Roztwór można stosować w czasie ciąży.
Rany, oparzenia – przemycie skóry czystym octem w przypadku
oparzenia może zapobiec pęcherzom, zaś jeśli chodzi o rany spowoduje ich
odkażenie i szybsze gojenie.
Miażdżyca – chcąc zapobiec odkładaniu się wapnia w tętnicach lub
wspomagać leczenie miażdżycy można 2 razy dziennie stosować napój z 1
łyżki octu i 1 łyżki miodu na szklankę przegotowanej wody.
Nadwaga – z racji tego iż ocet stymuluje trawienie, wzmaga
wydzielanie soków żołądkowych i pomaga usuwać toksyny z organizmu,
świetnie sprawdza się w kuracjach odchudzających, lecz pamiętajmy, że
nie wystarczy zażywać go przed każdym posiłkiem. Proces utraty wagi jest
złożony i wymaga działań na kilku płaszczyznach (dietetycznej, ruchowej
i psychiczne) jednocześnie.
Stosowanie octu jabłkowego ma jeszcze szereg innych pozytywnych
właściwości zdrowotnych np. udrażnia zatoki, obniża poziom glukozy we
krwi przez co jest pomocny w stanach cukrzycowych i przedcukrzycowych,
ma właściwości antygrzybicze, a okłady z octu na czoło pomagają przy
bólach głowy. Choć jego prozdrowotne zastosowanie zdecydowanie święci
sukcesy, to pamiętajmy, że nie można go używać bez przerwy! Ocet może
podrażniać ścianki jelit i w konsekwencji prowadzić do wrzodów żołądka,
zatem stosujmy go z umiarem i rozwagą.
http://bonavita.pl/ocet-jablkowy-niezwykle-wlasciwosci-i-zastosowanie-w-lecznictwie
http://bonavita.pl/ocet-jablkowy-niezwykle-wlasciwosci-i-zastosowanie-w-lecznictwie
U mnie też obrodziły jabłka. Octu nie robię, bo pewnie od razu urósłby mi grzyb. Wolę soki :)
OdpowiedzUsuńSoki także uwielbiam, często je robię. Pozdrawiam :)
UsuńRobiłam ocet jabłkowy. Trochę dużo z nim roboty. Ech, to kilkakrotne filtrowanie.
OdpowiedzUsuńJabłka obrodziły toteż robimy Cydr, inaczej jabłecznik.
Pozdrawiam:)
Trochę roboty przy nim jest, ale cóż. Cydra nigdy nie robiłam, może w tym roku się skuszę i zrobię? Narobiłaś mi smaku Pozdrawiam :)
UsuńA ja nigdy nie robiłam może najwyższy czas wypróbować:))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńSpróbuj,na pewno warto go zrobić.Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńNie mam żródła na jabłka ekologiczne, a chciałabym spróbować. Mam pytanko czy z papierówek może się udać ocet? A muszki owocówki nie lgną do takiego słoja? Dziękuję za odwiedziny u mnie. Prowadzisz bardzo ciekawy blog. Pozdrawiam. : )
OdpowiedzUsuńMyślę,że tak, ponieważ nie są one takie słodkie. Niestety, muszki lubią zapach octu, dlatego przykrywam słój szczelnie gazą, a potem przechowuję go w zakręcanych butelkach. Dziękuję i zapraszam. Pozdrawiam :)
UsuńChyba czas, zeby zrobic wlasny ocet jablkowy.Zachecilas mnie a jabluszka w sadzie maja cudowny czerowno-malonowy kolor.POzdrawiam .)
OdpowiedzUsuńCieszę się,że zainspirowałam Cię do zrobienia octu jabłkowego. Mój wyszedł wspaniały. Pozdrawiam :)
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńSporo tutaj jest o occie:)
s://naturalna-medycyna.com.pl/ocet-jabkowy-potwierdzone-wlasciwosci-zdrowotne-ocet-jablkowy.html
ja własnie dziś zaczęłam pić:)
Pozdrawiam