Czas pędzi, jak szalony, święta bardzo szybko minęły, nie wiadomo kiedy. Okres świąteczny to czas, gdy na naszych stołach goszczą apetyczne potrawy, pyszne, niecodzienne ciasta.
U mnie jednym z ciast była krówka, bardzo smaczne, składające się z kilku warstw ciasto, które doskonale się prezentuje. Spodem ciasta jest biszkopt, nasączony mocną herbatą z cytryną i kieliszkiem alkoholu, na nim znajduje się krem budyniowy, następnie warstwa krakersów, znowu krem, krakersy, masa kajmakowa, a na niej warstwa bitej śmietany posypana startą czekoladą i płatkami migdałowymi.
Przepis na ciasto krówkę
Upiec BISZKOPT
5 jajek
3/4 szk. mąki pszennej
1/4 szk. mąki ziemniaczanej
2/3 szk. cukru
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić').
Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki aby składniki się połączyły.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
MASA
2 budynie śmietankowe
1/2 l mleka
1 kostka masła lub margaryny
ŚMIETANA
330 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fix
1,5 paczki krakersów
Pięknie wygląda ta krówka, Nino, Wierzę, że świetnie smakuje :) Ja ten przepis zachowam sobie, mimo, że teraz zażywam sylimarol:)))
OdpowiedzUsuńJeszcze słodkości zalegają lodówkę. Trochę w te święta przeliczyliśmy się z kaloriami:)
Pozdrawiam serdecznie :)))
Dzìękuję, Teresko. Niestety ja takze przeliczyłam się z iloscìą calorii. W Nowym Roku mam zwmiar je znacznue obniżyć.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Bardzo lubię takie ciasta:))Twoje wygląda wspaniale:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńJest bardzo pyszne, ale i kaloryczne. Mimo to, często he robię.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Akurat nie mój smak, ale znam takich, co uwielbiają...
OdpowiedzUsuńTo może zrobisz dla tych co lubią ?
UsuńRobię identyczny biszkopt. U mnie wszyscy lubią takie kremowe ciasta, więc chyba wypróbuję.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.:))
Jeśli lubicie kremowe ciasta to na pewno Wam posmakuje krówka.
UsuńPozdrawiam :)
Kiedyś piekłam mnóstwo wymyślnych kremowych ciast.
OdpowiedzUsuńAle od jakiegoś czasu moje Dzieci unikają cukru, słodkości.
A ja od zawsze nie lubię.
Pokrzywdzonym jest tylko Mąż- łasuch.
Ciasto wygląda smacznie, idealne do kawki☕
Pozdrawiam miło💚🤗
Ja także w nowym roku muszę postarać się unikać wszelkich słodkości bo niezła ze kuleczka.
UsuńPozdrawiam serdecznie
bardzo smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie. Kiedyś ciasta z kremami często gościły na stole. Teraz są tylko wspomnieniem. Pozdrawiam:):):)
OdpowiedzUsuńJa niestety, także muszę koniecznie ograniczyć wszelkie słodkości chociaż tak bardzo je lubię.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Wygląda i pewnie smakuje pysznie. Dobrego 2020 roku!
OdpowiedzUsuńOczywiście, jest pyszne.
UsuńDziękuję i wzajemnie :)
Och jak krówka to na pewno pyszna! Wygląda bardzo smacznie, mniam mniam. Kocham ciasta i nigdy się ich nie wyrzeknę !
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego w Nowym Roku, oby się dobrze działo...
Także, jestem łańcuchem na słodkości, jednak muszę je koniecznie ograniczyć .
OdpowiedzUsuńDziękuję i wzajemnie :)
Ciasto prezentuje się bardzo smakowicie :D Z przyjemnością wypróbuję przepis :D
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego Nowego Roku 2020! Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com