Nerkowce, to owoce pochodzące z drzewa nanercza zachodniego, posiadają wiele wartości zdrowotnych i odżywczych, jak każde orzechy. Mają delikatny i słodki smak. Są źródłem witaminy B 6, zawierają potas, magnez, cynk i fosfor. Orzeszki można traktować jako samodzielną, zdrową przekąskę albo dodatek do wielu potraw, zarówno słodkich, jak i wytrawnych.
Dzisiaj zapraszam miłośników lekkiego, zdrowego, wegańskiego jedzonka, na przepyszny serek z nerkowców, który jest bardzo prosty do zrobienia, ma kremową konsystencję i doskonale smakuje z chlebkiem, pomidorkiem, szczypiorkiem,czy z rzodkiewką.
Serek z nerkowców
1 szklanka nerkowców, namoczonych przez noc w wodzie
1/4 szk. płatków drożdżowych
1/4 szk. mleka roślinnego
1/4 szk.wody z kiszonych ogórków
1 ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
szczypta chili, sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania
Odcedzić namoczone nerkowce i zblendować z w/w składnikami, do uzyskania gładkiej masy. Doprawić solą, pieprzem i chili. Schłodzić około godziny w lodówce i zajadać :).
Smacznego!
Wszystko fajnie, ale chyba wolę tradycyjny twarożek...
OdpowiedzUsuńJa lubię od czasu do czasu przygotować, jakieś nowości bo nie jemy z córką mięsa.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Wygląda apetycznie, bardzo chętnie wypróbuję chociaż nie jestem weganką.
OdpowiedzUsuńDroga Nino, życzę uroczej niedzieli:)
Mam nadzieję, że Ci zasmakuje twarożek.
OdpowiedzUsuńDziękuję, Tobie Łucjo, także życzę udanej niedzieli :)
Ciekawa alternatywa dla tradycyjnego twarożka:-))
OdpowiedzUsuńZastanawiam się nad tym co to są płatki drożdżowe? Ja nigdy o takich nie słyszałam.
Pozdrawiam serdecznie:-)))
Płatki drożdżowe to nieaktywna forma drożdży,zdrowy, wzmacniacz smaku, ma lekko serowy i słodki posmak, zawiera witaminy z grupy B,H, oraz mokroelementy. Płatki drożdżowe nie fermentują u można je używać do wszystkiego. Spróbuj ich i przekonaj się.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Słyszałam o takim, z chęcią wypróbuję☺
OdpowiedzUsuńSpróbuj i napisz Czy Ci posmakiwał :)
UsuńChętnie próbuję Twoje niektóre przepisy, ale...co to płatki drożdżowe???
OdpowiedzUsuńJak już pisałam wcześniej, płatki drożdżowe to nieaktywna forma drożdży,zdrowy, wzmacniacz smaku, ma lekko serowy i słodki posmak, zawiera witaminy z grupy B,H, oraz mokroelementy. Płatki drożdżowe nie fermentują i można używać je do wszystkiego. Spróbuj ich i przekonaj się.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Musi być pyszny taki serek, wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam niedzielnie! ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję, mi bardzo smakuje.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Fajna alternatywa dla prawdziwego twarogu, zawsze coś innego, ciekawego do spróbowania :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Ja lubię wprowadzac do swojej kuchni wszelkie nowości roślinne, jedne smakują bardziej inne mniej.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Chętnie się poczęstuję kochana, wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam najserdeczniej na udany cały nowy tydzień, uśmiech przesyłam:)
Proszę bardzo,częstuj się.
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Wygląda apetycznie. Lubię owoce nerkowca, więc przepis zapisany i na pewno wypróbuję 😊
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Alina
Mam nadzieję,że będzi Ci smakował.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Thank you :)
OdpowiedzUsuńTakie śniadanko to samo zdrowie . Pozdrawiam cieplutko ☺
OdpowiedzUsuńWszystkie orzechy są zdrowe, więc serek jak najbardziej
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Bardzo fajny pomysł na uatrakcyjnienie znanego dania. Serek z orzechów to brzmi ciekawie
OdpowiedzUsuńCieszę się, że pomysł na serek Ci się spodobał :)
UsuńSerek wygląda wspaniale ! Chętnie wypróbuję !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Dziękuję i cieszę się,że spodobał Ci się przepis.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Oh very nice dish
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś spróbować taki serek z nerkowców ❣
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuj przepis, mam nadzieję że Ci zasmakuje :)
OdpowiedzUsuńNerkowce bardzo lubię to i serek taki by mi posmakował. Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że Ci posmakuje :)
Usuńapetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńNerkowce używam do słodkich wyrobów (te niesolone) i w pasztetach warzywnych, ale serka nie będę robić. Wolę twaróg tradycyjny (a i to rzadko). Za to zainteresuję się płatkami drożdżowymi, cenne źródło witamin. Czy to sie kupuje w sklepach ze zdrowa żywnością? Nie spotkałam sie z nimi na półkach "dietetycznych" w marketach.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
P.s Masz przepiękne kwiaty w ogrodzie :) Chyba u was jednak więcej padało, u nas było pustynnie sucho. A gdzie jest twój "koniec świata"? Serdeczności!
OdpowiedzUsuńWitaj
OdpowiedzUsuńWpadłam do Ciebie na chwilkę z krótką wizytą. Chciałabym się pożegnać. Wyjeżdżam na urlop.
Niestety nie napiszę do Ciebie z dalekiej podróży. Ale po powrocie napiszę na pewno.
Ty także odpoczywaj, ciesz się ogrodem, nabieraj energii i chłoń promienie słońca i witaminę D. Na pewno jej zapas przyda się w listopadzie.
Pozdrawiam ostatnimi przygotowaniami do wyjazdu
cieszę się, że przed wyjazdem jeszcze zdążyłaś wpaść do mnie. Z niecierpliwością będę czekać na relację z Twojej wyprawy. Miłego wypoczynku.
UsuńPozdrawiam serdecznie