Na spacerze moją uwagę przyciągnęły wierzbowe,bazie-kotki, które rozwinęły się na maksa. Usłyszałam w nich brzęczenie trzmieli.
Po codziennej pracy w ogrodzie przyjemnie jest usiąść przy filiżance kawki i delektować się pysznym, szpinakowym ciastem o nazwie Leśny mech. Nie czuć w nim szpinaku, ponieważ gubi się on w cukrze i w bitej śmietance, a rozdrobnione, zielone listki nadają ciastu pięknej, intensywnie zielonej barwy, a pestki granatu sprawiają, że ciasto wygląda efektownie.Leśny mech
składniki :
250 g cukru
450 g mrożonego szpinaku
3 duże jajka
1 szk. oleju
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanki mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
300 ml śmietany 36% lub 30%
2 śmietanfixy
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
owoc granatu
Sposób wykonania
Ciasto: szpinak rozmrażamy i odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody. Do miski wybijamy jajka,dodajemy cukier i miksujemy na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy pomału olej, nie przerywając miksowania. Następnie dodajemy przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy szpinak i delikatnie mieszamy z ciastem.Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o wymiarach 25 cm,wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180'C ok.45 min lub do tak zwanego "suchego patyczka". Ostudzić
Masa::śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy fixy i cukier puder. Z ciasta odcinamy wierzch i rozdrabniamy odciętą górną część na okruszki.Na ciasto wykładamy śmietanę, posypujemy obficie okruszkami i leciutko dociskamy dłonią, aby nie odpadały. Całość posypujemy pestkami granatu lub jagodami, czy borówkami.
Smacznego ! :)
Dzień dobry :)
OdpowiedzUsuńU mnie od rana piękna pogoda to od razu jest radośniej. Piękny weekend mi się trafił. Śliczne zdjęcia :)
Pozdrawiam I życzę miłego dnia :)
Weekend też miałam słoneczny i udany.Niestety juź się o chłodzi. Pozdrawiam :)
UsuńZnam to ciasto, robiłam je na Wielkanoc chyba z trzy lata temu... żebym nie powiedziała domownikom i znajomym z czego jest zrobione, nigdy by nie zgadli... hihi!
OdpowiedzUsuńTo ciasto kojarzy mi się z wiosną i z Wielkanocą, dlatego je U piekła. Wszystkim domownikom ono bardzo smakuje. Pozdrawiam :)
UsuńU nas słoneczko wyszło wczoraj i pięknie przygrzało, ale mogłoby już tak na stałe:-)
OdpowiedzUsuńSzpinakowe ciasto mnie zaintrygowało, muszę je wypróbować:-)
Pozdrawiam:-)
Koniecznie je upiec. Jest proste w wykonaniu, ale efekt i smak jest. Pozdrawiam :)
UsuńJakie piękne kwiatuszki, a ciasto wygląda bardzo smakowicie. Oj chyba się pokuszę:):):):)
OdpowiedzUsuńPo ciepłych kilku dniach kwiatki podrosły i siè bardziej rozwinęły.Ciasto wypróbuję Pozdrawiam :)
UsuńCiasto wygląda bardzo efektownie. Wiosna zagościła na dobre, przed chwilą wróciłam z lasu. Na potęgę kwitną białe zawilce. Jest cudownie.
OdpowiedzUsuńSzpinak uwielbiamy więc z tym nie byłoby problemu. Zastanawiam się nad inną masą ponieważ nie jem śmietany.
Serdecznie pozdrawiam:)
Myślę, że inna masa teź będzie pasowała do tego ciasta.Zawilce na Twoich fotkach są cudowne . Pozdrawiam :)
UsuńJak ja dawno nie jadłam i nie robiłam tego pysznego i efektownego ciasta:) Lubię je bardzo:)
OdpowiedzUsuńuściski wiosenne kochana
Musisz je upiec.Moim domownikom ono teź bardzo smakuje.Wiosenne pozdrowienia :)
UsuńMuszę wypróbować Twój przepis,
OdpowiedzUsuńtym bardziej,że szpinak nie należy do moich ulubionych warzyw. Z granatem - kto wie? Może to będzie moje ulubione ciasto. Pozdrawiam :-)
Wypróbuj ten przepis na ciasto bo szpinaku w ogóle nie czuć i napisz jak smakowało . pozdrawiam :)
UsuńWiosna nareszcie przyszła i cieszy kwiatkami w ogrodzie. Muszę przyznać, że ciastka ze szpinakiem jeszcze nie jadłam. Ciekawa jestem smaku :)
OdpowiedzUsuńMusisz koniecznie spróbować tego ciasta bo jest smaczne.Ja także się cieszę, że już mamy wiosnę. Pozdrawiam :)
UsuńCiasto wygląda faktycznie bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńNa dodatek jest smaczne. :)
Usuńznam to ciasto, pycha !
OdpowiedzUsuńTak, ciasto pysznie. :)
UsuńBom dia, certamente que a recita apresentada é saborosa, guardei para experimentar, assim como, as flores de campo proporcionam maravilhosas fotos pela beleza das mesmas. excelente momento fotografico.
OdpowiedzUsuńAG
:)
UsuńCoś niesamowitego. Myślałam widząc pierwsze zdjęcie, że będzie to klasyczny tort oryginalnie wyglądający, a tu taka niespodzianka.
OdpowiedzUsuńHi, hi.. może wypróbuj ten przepis i zaskocz znajomych . pozdrawiam:)
Usuń