Kwiecień i smaczny leśny mech

No i mamy kwiecień. Pogoda w ciągu dnia jest bardzo przyjemna,bo świeci słoneczko i jest dość ciepło. Nad ranem występują przymrozki. Pomimo kapryśnej, kwietniowej pogody przyroda nie próżnuje. Krokusy, śnieżyce i przebiśniegi przekwitły. Ich miejsce zajmują inne wiosenne,cebulowe  kwiaty. W cieplejszych miejscach kwitną miniaturowe żonkile, miodunki powolutku rozwijają swe kwiatuszki, szafirki i cebulice, a także urokiem swym zachwyca ciemiernik i skalne kwiatuszki.


Na spacerze moją uwagę przyciągnęły wierzbowe,bazie-kotki, które  rozwinęły się na maksa. Usłyszałam w nich brzęczenie trzmieli.
Po codziennej pracy w ogrodzie przyjemnie jest usiąść przy filiżance kawki i delektować się pysznym, szpinakowym ciastem o nazwie Leśny mech. Nie czuć w nim szpinaku, ponieważ gubi się on w cukrze i w bitej śmietance, a rozdrobnione, zielone listki nadają ciastu pięknej, intensywnie zielonej barwy, a pestki granatu sprawiają, że ciasto wygląda efektownie.

Leśny mech
składniki :
250 g cukru
450 g mrożonego szpinaku
3 duże jajka
1 szk. oleju
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanki mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
300 ml śmietany 36% lub 30%
2 śmietanfixy
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
owoc granatu
Sposób wykonania

Ciasto: szpinak rozmrażamy i odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody. Do miski wybijamy jajka,dodajemy cukier i miksujemy na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy pomału olej, nie przerywając miksowania. Następnie dodajemy przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy szpinak i delikatnie mieszamy z ciastem.Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o wymiarach 25 cm,wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180'C ok.45 min  lub do tak zwanego "suchego patyczka". Ostudzić
 Masa::śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy fixy i cukier puder. Z ciasta odcinamy wierzch i rozdrabniamy odciętą górną część na okruszki.Na ciasto wykładamy śmietanę, posypujemy obficie okruszkami i leciutko dociskamy dłonią, aby nie odpadały. Całość posypujemy pestkami granatu lub jagodami, czy borówkami.
Smacznego ! :)

24 komentarze :

  1. Dzień dobry :)
    U mnie od rana piękna pogoda to od razu jest radośniej. Piękny weekend mi się trafił. Śliczne zdjęcia :)
    Pozdrawiam I życzę miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Weekend też miałam słoneczny i udany.Niestety juź się o chłodzi. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Znam to ciasto, robiłam je na Wielkanoc chyba z trzy lata temu... żebym nie powiedziała domownikom i znajomym z czego jest zrobione, nigdy by nie zgadli... hihi!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto kojarzy mi się z wiosną i z Wielkanocą, dlatego je U piekła. Wszystkim domownikom ono bardzo smakuje. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. U nas słoneczko wyszło wczoraj i pięknie przygrzało, ale mogłoby już tak na stałe:-)
    Szpinakowe ciasto mnie zaintrygowało, muszę je wypróbować:-)
    Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie je upiec. Jest proste w wykonaniu, ale efekt i smak jest. Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Jakie piękne kwiatuszki, a ciasto wygląda bardzo smakowicie. Oj chyba się pokuszę:):):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po ciepłych kilku dniach kwiatki podrosły i siè bardziej rozwinęły.Ciasto wypróbuję Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Ciasto wygląda bardzo efektownie. Wiosna zagościła na dobre, przed chwilą wróciłam z lasu. Na potęgę kwitną białe zawilce. Jest cudownie.
    Szpinak uwielbiamy więc z tym nie byłoby problemu. Zastanawiam się nad inną masą ponieważ nie jem śmietany.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że inna masa teź będzie pasowała do tego ciasta.Zawilce na Twoich fotkach są cudowne . Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Jak ja dawno nie jadłam i nie robiłam tego pysznego i efektownego ciasta:) Lubię je bardzo:)
    uściski wiosenne kochana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz je upiec.Moim domownikom ono teź bardzo smakuje.Wiosenne pozdrowienia :)

      Usuń
  7. Muszę wypróbować Twój przepis,
    tym bardziej,że szpinak nie należy do moich ulubionych warzyw. Z granatem - kto wie? Może to będzie moje ulubione ciasto. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj ten przepis na ciasto bo szpinaku w ogóle nie czuć i napisz jak smakowało . pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Wiosna nareszcie przyszła i cieszy kwiatkami w ogrodzie. Muszę przyznać, że ciastka ze szpinakiem jeszcze nie jadłam. Ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz koniecznie spróbować tego ciasta bo jest smaczne.Ja także się cieszę, że już mamy wiosnę. Pozdrawiam :)

      Usuń
  9. Ciasto wygląda faktycznie bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bom dia, certamente que a recita apresentada é saborosa, guardei para experimentar, assim como, as flores de campo proporcionam maravilhosas fotos pela beleza das mesmas. excelente momento fotografico.
    AG

    OdpowiedzUsuń
  11. Coś niesamowitego. Myślałam widząc pierwsze zdjęcie, że będzie to klasyczny tort oryginalnie wyglądający, a tu taka niespodzianka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hi, hi.. może wypróbuj ten przepis i zaskocz znajomych . pozdrawiam:)

      Usuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka