Dzisiaj zapraszam Was na pyszną pastę do chleba, z czarnej fasoli. Fasola należy do roślin strączkowych i jest bogata w błonnik i białko roślinne, więc jest doskonała dla wegetarian i wegan, zawiera w swoim składzie minerały i witaminy, wapń, żelazo i mangan.
Czarna fasola zawiera wiele flawonoidów, które mają działanie przeciwutleniające, dlatego ułatwiają usuwanie wolnych rodników oraz wykazują działanie przeciwzapalne, rozkurczowe i moczopędne. Regulują ciśnienie krwi, wzmacniają naczynia krwionośne i obniżają ciśnienie krwi. Fasola jest dobrym źródłem kwasów omega-3 i kwasu foliowego, a także zawiera molibden.
Wegańska pasta cz czarnej fasoli
składniki
2 szk. ugotowanej, czarnej fasoli
2 cebule
1 kwaskowe jabłko
2 liście laurowe
2 ziarnka ziela angielskiego
1 goździk
2 ziarnka jałowca
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, majeranek, lubczyk ( do smaku )
1 łyżeczka sosu sojowego
Przygotowanie
Jabłko i cebulę obrać ze skórki i pokroić w kostkę, podsmażyć na małym ogniu, na oleju z listkiem laurowym, zielem, jałowcem i goździkiem do miękkości jabłka i złotego koloru cebulki. Wyjąć przyprawy i ostudzić.
Do fasoli dodać pokrojony drobno czosnek, majeranek, sól, pieprz, sos sojowy i wystudzone jabłko z cebulką i zblenderować. Popróbować i doprawić solą i pieprzem. Najlepiej smakuje na drugi dzień z ogórkiem kiszonym.
Smacznego !
Niestety, nie mogę żadnych strączkowych, chyba że jest to młoda fasolka wiosną...
OdpowiedzUsuńSzkoda,strączkiwe warzywa są takie pyszne, a młoda gasolka z piłeczką to delicja:)
UsuńWygląda mimo wszystko strasznie ale koniecznie muszę spróbować :)))) Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńKolor jest,jak błoto, ale pastę można z robić z białej fasoli i kolor będzie bardziej apetyczny :)
UsuńPodobnie jak agatek, wzrokowo mi nie smakuje. Ale pasta z nasion słonecznika, też na kanapce jest bura, a jaka smaczna. Myślę, że spróbuję bo uciekam od wędlin wszelakich i czymś trzeba je zastąpić. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZrób z bialej fasoli,a pastę ze słonecznika,także uwielbiam. Mięsa nie jem,oprócz ryb już dobry rok i wcale mi ich nie brakuje. Pozdrawiam :)
UsuńUwielbiam wszelkie pasty do kanapek. Twoje grzaneczki wyglądają apetycznie.Dziękuję za przepis! Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńDziękuję i ciszę się, że też jesteś fanką past do chleba.
UsuńPozdrawiam:)
Uwielbiam takie pasty. Często je robię. Wczoraj zrobiłam z awokado.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Ja także je uwielbiam, a pasta z awokado jest bajeczna :)
UsuńAle fajny pomysł, muszę koniecznie wypróbować!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Cieszę się,że Cię zainspirowałam :)
Usuń