Lato jest okresem, kiedy możemy się cieszyć mnóstwem różnorodnych owoców i warzyw, które trzeba jeść ze względu na dużą ilość cennych składników odżywczych. Wpływają one na prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka.
Owoce i warzywa składają się głównie z wody i węglowodanów, nie zawierają prawie tłuszczów, oprócz orzechów i awokado, są niskokaloryczne prócz winogron, bananów, awokado i daktyli.
Są bogate w witaminę C, beta-karoten, flawonoidy, antyoksydanty, błonnik pokarmowy i posiadają wiele, wiele innych cudownych właściwości. Owoce i warzywa wykazują działanie alkalizujące, ponieważ zawierają znaczne ilości składników mineralnych o działaniu zasadotwórczym.
Dlatego powinniśmy jadać je bardzo często w różnej postaci, na surowo lub przetworzone, najlepiej kilka razy dziennie.
W okresie, kiedy świeżych owoców i warzyw jest pod dostatkiem lubię piec z nimi ciasta. Ostatnio na moim stole gościła tarta z rabarbarem, które jest bardzo prosta w przygotowaniu, a zarazem smaczna. Można ją upiec z innymi owocami.
Rabarbar jest warzywem, w którym znajdują się witaminy A, C, E, potas, kwas foliowy, błonnik, magnez, sód, żelazo i wapń. Zawiera przeciwutleniacze. W rabarbarze znajduje się dużo szkodliwego kwasu szczawiowego, dlatego nie powinny go jadać osoby chore na nerki i reumatyzm.
W kuchni wykorzystujemy przede wszystkim łodygi rabarbaru, gotując z nich pyszny kompot lub piekąc ciasta. W medycynie ludowej wykorzystywany jest korzeń rabarbaru, który jest znanych od wieków lekarstwem o właściwościach oczyszczających i dezynfekujący przewód pokarmowy. Pobudza perystaltykę jelit, więc pomaga walczyć z otyłością, a w małej dawce powstrzymuje biegunki, a w dużej ułatwia wypróżnianie. Pobudza wydzielanie żółci, przez co ułatwia trawienie.
Przepis na tartę z rabarbarem
W kuchni wykorzystujemy przede wszystkim łodygi rabarbaru, gotując z nich pyszny kompot lub piekąc ciasta. W medycynie ludowej wykorzystywany jest korzeń rabarbaru, który jest znanych od wieków lekarstwem o właściwościach oczyszczających i dezynfekujący przewód pokarmowy. Pobudza perystaltykę jelit, więc pomaga walczyć z otyłością, a w małej dawce powstrzymuje biegunki, a w dużej ułatwia wypróżnianie. Pobudza wydzielanie żółci, przez co ułatwia trawienie.
Przepis na tartę z rabarbarem
Tarta z rabarbarem
ok. 50 dag rabarbaru
200 g margaryny lub masło, ewentualnie oleju kokosowego
300 g maki
100 g cukru pudru
Szybko zagniatamy ciasto i odkładamy na około godzinę do lodówki. W między czasie obieramy i kroimy pod skosem rabarbar. Po schodzeniu ciasto wałkujemy na grubość około 5 mm i wykrawamy kształt koła, np. za pomocą talerza i układamy na formie do tarty, na to kładziemy rabarbar i znowu chłodzimy.
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy około 40 min Po ostudzeniu obsypujemy cukrem pudrem.
Smacznego !
200 g margaryny lub masło, ewentualnie oleju kokosowego
300 g maki
100 g cukru pudru
Szybko zagniatamy ciasto i odkładamy na około godzinę do lodówki. W między czasie obieramy i kroimy pod skosem rabarbar. Po schodzeniu ciasto wałkujemy na grubość około 5 mm i wykrawamy kształt koła, np. za pomocą talerza i układamy na formie do tarty, na to kładziemy rabarbar i znowu chłodzimy.
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy około 40 min Po ostudzeniu obsypujemy cukrem pudrem.
Smacznego !
Rabarbar bardzo lubię, znam od dziecka, nawet kiedyś częściej był stosowany w kuchni, niż teraz.
OdpowiedzUsuńA dlaczego wegańska? czy oprócz rabarbaru nie ma nic więcej? trochę suche chyba?
Jest weganska ze względu na córkę, weganinkę. Nie jest sucha, ponieważ znajduje się w niej tłuszcz i sok z rabarbaru.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Pyszna tarta . Rabarbar to dla mnie zawsze oznaka wiosny . Pozdrawiam cieplutko ☺🍒🍎
OdpowiedzUsuńRabarbar, taķże kojarzy mi się z wiosną, ake hak jest jeszcze latem to go wykorzystuję.
UsuńPozdrawiam słonecznie
Tym razem przepis nie dla mnie. Rabarbar usechł.
OdpowiedzUsuńAle marchewki wg Twojego przepisu robię. Tylko, że ja robię na winie... to znaczy co się nawinie, to dokładam w niewielkich ilościach. Ale w zalewie trzymam tylko marchewki.
Szkoda rabarbaru. Cieszę się, ze marchewki Ci posmakowały, muszę też zrobić na "winie....
Usuńno co się nawinie.
Pozdrawiam serdecznie
Uwielbiłam kiedyś rabarbar w kompocie, ale ze względu na chore stawy unikam go.
OdpowiedzUsuńTwoje ciasto wygląda pysznie:)
Najserdeczniej pozdrawiam;)
Przykro mi, że masz probkemy ze stawami, może zrobisz ją z innymi owocami.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Mniam mniam! Pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuńMhh... :)
UsuńTarta z rabarbarem - tego nie próbowałam, a rabarbar na grządce jest jeszcze :D
OdpowiedzUsuńMoże spróbujesz zrobić i podzielisz się opinią.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Bardzo chętnie.
UsuńTarta bardzo mi smakuje.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Ja bardzo lubię rabarbar, niedawno jeszcze można było dostać dżem z rabarbaru, a teraz to trudno w warzywniaku można znaleźć ten owoc. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia
OdpowiedzUsuńDżemu z rabarbaru nigdy nie jadłam. Mam jeszcze go w ogródku to może zrobię ?
UsuńPozdrawiam serdecznie
Wygląda cudownie, tez mam zamiar w ten weekend piec tartę ☺
OdpowiedzUsuńDziękuję, a z jakimi owocami ?
UsuńPozdrawiam ☺
Zaraz zważę, ile tego rabarbaru mam w jednej osamotnionej kępce i spróbuje. Będzie deser na niedzielę. Trochę przytyłam, więc mimo ochoty dzisiaj na taką tartę, muszę apetyt pohamować. Pozdrawiam, Nino :))))
OdpowiedzUsuńTeresko, nie musisz dokładnie ważyć rabarbaru, możesz zrobić z takiej ilości jaką masz. Ja, także od dłuższego czasu zmagam się z dodatkowymi kilogramami, które w żaden sposób nie chcą odejść.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Wygląda niesamowicie! Aż ślinka cieknie! I jeszcze tak przyozdobiona! Przepiękne zdjęcia! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMiło mi,że Ci się podoba moje udekorowane ciasto.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Super tarta:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPyszności:-))) Uwielbiam rabarbar...najbardziej kompot bo kojarzy mi się z cudownym dzieciństwem:-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:-)))
Uwielbiam wszystkie ciasta z owocami i warzywami.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Też lubię rabarbar:) Twoja tarta wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Cieszę się, dziękuję.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Chętnie bym zjadła kawałek takiej tarty. Wygląda bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
Proszę poczęstunuj się. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie