Maj, jak większość z nas uważa jest najpiękniejszym miesiącem, ponieważ wszędzie otaczają nas kolory, kwitnie wiele kwiatów i wszędzie otacza nas świeża zieleń. W maju kwitną moje ulubione bzy, których kwitnące gałązki ozdabiają moje mieszkanie oraz konwalie.
Bez ma imponujące, zebrane w grona kwiaty w kolorze białym, różowym, fioletowym, niebieskim, a nawet purpurowym. Kwiaty bzów mogą być pojedyncze lub pełne. Posiada intensywny i przyjemny zapach. Krzew ten przywędrował do nas Turcji. Szkoda, że tak krótko ma swoje pięć minut, a jesienią nawet jego liście pięknie się nie przebarwiają, ale mimo tego i tak uwielbiam lilaki.
Ostatnio często na naszym stole goszczą zapiekanki warzywne . Potrawę tę można jeść na ciepło lub na zimno, serwować ją na obiad lub kolację. Zapiekankę warzywną bardzo szybko się robi, jest smaczna i zdrowa, a także bardzo kolorowa. Danie to doprawiam solą , pieprzem i ulubionymi ziołami, u mnie zioła prowansalskie oraz czubryca. Najczęściej robię ją z warzyw, które aktualnie posiadam w domu, najlepsze są te sezonowe. Wykorzystuję zarówno warzywa świeże, jak i mrożone.
Przepis na zapiekankę warzywną
składniki
ziemniaki, różnorodne warzywa, przyprawy, ulubione zioła oraz olej
sposób wykonania
Ziemniaki obieram i kroję w plastry, pozostałe warzywa w paski, brokuła dzielę na różyczki.
Na dno żaroodpornego naczynia wlewam trochę oleju, kładę ziemniaki i dowolną warstwę warzyw solę, pieprzę, dodaję zioła i tak postępuję aż do wyczerpania warzyw. Na wierzch wlewam trochę oleju, przykrywam naczynie i piekę około godziny w 180 stopniach, około 45 minut.
Kto ma ochotę może dodać ser żółty lub zalać warzywa gęstą śmietaną.
Smacznego:)
składniki
ziemniaki, różnorodne warzywa, przyprawy, ulubione zioła oraz olej
Nino!
OdpowiedzUsuńPrześliczne wiosenne bukiety. Wspaniały pomysł na zapiekankę. Skorzystam z Twojego przepisu ale będzie bez sera i śmietany.
Życzę dużo słońca, ciepła i serdecznie pozdrawiam:)
UsuńCieszę się, że Ci się podobają majowe bukiety oraz pomysł na zapiekankę.Dziękuję
Pozdrawiam serdecznie
Piękne bukiety z moich ulubionych, majowych kwiatów. Jaka szkoda, że bzy i konwalie tak krótko kwitną. U nas już niestety przekwitają. Dziękuję za przepis na zapiekankę. Skorzystam z pewnością, bo lubimy warzywa. Pozdrawiam cieplutko:):):)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że wkrótce skończy się maj, a wraz z nimi przekwitną nasze ulubione bzy i konwalie. Warzywa także uwielbiamy w każdej postaci.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Takie bukiety prosto z ogrodu lub spaceru są najlepsze i najpiękniejsze:-))
OdpowiedzUsuńZapiekanki bardzo lubię i również często je robię:-))
Pozdrawiam serdecznie:-))
Bukiety z kwiatów z własnego ogrodu są urocze i zawsze świeże. Zapiekanua warzywna bardzo częsti u mnie gości.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Co dla ducha i coś dla ciała :)
OdpowiedzUsuńNic dodać, nic ująć :)
UsuńWspaniały post, i bzy, i zapiekanka prezentują się przepięknie. Maj jest wspaniałym czasem i powinniśmy go doceniać jak najbardziej. Pozdrawiam i życzę dobrej nocy! ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że wszystko w tym poscie Ci się podoba. Maj w tym roku jest bardzo zimny i suchy.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Uwielbiam bzy i konwalie oraz takie proste,a smaczne zapiekanki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Nino. Dobrego tygodnia
Podobne mamy upodobania, cieszę się.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Zimny maj sprzyja dłuższemu kwitnieniu.
OdpowiedzUsuńTakie zapiekanki to pychota, chociaż ja częściej robię warzywa duszone.
Masz rację, ale ja lubię przebywać na świeżym powietrzu, więc bardzo pragnę ciepełka.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Dawno nie robiłam zapiekanki, czas to zmienić!
OdpowiedzUsuńPiękne bukiety:-)
O, przypomniałam Ci o zapiekance warzywnej, cieszę się.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Śliczne te majowe bukiety! Bez i konwalie to moje ulubione kwiaty- choć skromne, wspaniale pachną. Lubię zapiekanki, ale podobnie jak Jotka, dawno nie robiłam. Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńKwiaty te są skromne, ale w bikietach wyglądają uroczo. Cieszę się,że przypomniałam Wam o zapiekankach.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Bzy są przepiękne, pachną obłędnie,szkoda, że tak krótko.:))
OdpowiedzUsuńZapiekanka wygląda bardzo smacznie. U mnie też bywają (z ryżem lub makaronem).
Pozdrawiam wiosennie.:))
Także jest mi smutno, że już zaczynają bzy przekwitać. Z ryżem zapiekanki jeszcze nie robiłam, muszę kiedyś ją zrobić.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam sedecznie
Super zapiekanka. Ja najczęściej robię warzywa na patelni. Bzy ,konwalie i cóż chcieć więcej. Jest bajkowo. Pozdrawiam cieplutko 🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺
OdpowiedzUsuńWarzywa na patelni też często robię, szkoda, że bzy zaczynają przekwitać, a tu końcówka maja i nadal zimno.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Zapiekanka wygląda bardzo smakowicie. Bzy... piękne.
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńPrzepiękny bez :D Na taką zapiekankę zrobiłaś mi dużego smaka :D
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję przepis :D Pozdrawiam!
Bzy to moje ulubione kwiaty, mam nadzieję, że Ci posmakuje. Pozdrawiam :)
UsuńUwielbiam takie zapiekanki, pycha! Kocham bez☺
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że dużo osób lubi zapiekanki i majowe kwiaty :)
UsuńBzy i konwalie to najbardziej typowe kwiaty maja, od dawna, od wieków chyba. W bzach szukam szczęścia czyli pięciopłatkowych kwiateczków, wypowiadam życzenie i je zjadam (kwiatki a nie życzenia). Działa!
OdpowiedzUsuńZapiekanki robię często, czasem nawet dodaję przesmażone wcześniej mięso czy pieczarki.
Pozdrawiam Cię Nino
Przypomniałaś mi o szukaniu szczęścia w bzach, też tak kiedyś robiłam. Bardzo się cieszę, że szczęście Ci dopisuje, dzięki pięciopłatkowym kwiatkom bzu :).
UsuńPozdrawiam serdecznie
Światowo i smacznie, jak lubię:)
OdpowiedzUsuńSerdeczności zostawiam moc na końcówkę maja:)
Zapiekanka jest smaczna, takie proste danie, chyba raczej nie światowe.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie końcówką maja
Witaj jeszcze w maju Nino
OdpowiedzUsuńTak maj zachwyca. Moim ogrodzie też wszystko kwitnie. A bzy i konwalie to moje ulubione zapachy.
Kocham też ziemniaki. Ale czy taką zapiekankę mogę zaserwować jutro na moje imieniny?
Pozdrawiam miodowym zapachem akacji
Szkoda,ze maj już się skończył, a wraz z nim przekwitają bzy i konwalie. Zapiekanka jest smaczna, ale czy gościom Twoim by posmakowała? trudno mi powiedzieć.
UsuńU mnie nie rosną akacje, więc pozdrswiam Cię kwitnącymi trawami
Uwielbiam różne zapiekanki. Z niczego powstaje pyszne danie. Twoja jest równie ciekawa, na pewno pyszna! I szybka w zrobieniu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko.
Ja bardzo lubię proste, szybkie i smaczne dania, więc zapiekanka do nich należy.
UsuńPozdrawiam sedecznie
Dziękuję za przepis na zapiekankę :) Czasem brakuje pomysłów na smaczny, prosty, bezmięsny obiad w piątek ;)
OdpowiedzUsuńKonwalie i bzy to kwiaty mojego dzieciństwa. Zawsze miałam takie bukiety w domu :) Dzięki za miłe wspomnienia ;) Pozdrawiam.
Często gotuję wegetariańskie dania, ponieważ z córką nie jemy mięsa. Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu i ,że przypomniałam ci o bukietach z Twojego dzieciństwa.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Lubię takie bukiety z tego co w ogrodzie. Niestety konwalii nie mam. Zapiekanki takie z ziemniakami też robię . Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńBukiety z kwiatów rosnących w ogrodzie bardzo lubię bo kwiaty zawsze są świeże i długo stoją w wazonie:)
UsuńUwielbiam bzy i konwalie, więc nie dziwię się, że i u Ciebie często goszczą na stole. Szkoda tylko, że kwitną tak krótko.
OdpowiedzUsuńZapiekana przypadła mi do gustu, przepis zapisany i na pewno wypróbuję 🙂
Pozdrawiam Alina
Szkoda, że już konwalie przekwitły, a także bzy kończą swoje kwitnienie. cieszę się, że wypróbujesz przepis na zapiekankę, mam nadzieję, że Ci posmakuje.
UsuńPozdrawiam serdedecznie
Kocham bez❤
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam wszystkie kwiaty :)
UsuńDziękuję za życzenia imieninowe.
OdpowiedzUsuńA moi tegoroczni goście chętnie zjedliby zapiekankę.
Pozdrawiam oczekiwanymi kroplami deszczu
Cieszę się, że zapiekankę chętnie by skonsumowali Twoi goście :)
Usuń