Majowe bukiety i zapiekanka warzywna




Maj, jak większość z nas uważa jest najpiękniejszym miesiącem, ponieważ wszędzie otaczają nas kolory,  kwitnie wiele kwiatów i wszędzie otacza nas świeża zieleń. W maju kwitną moje ulubione bzy, których kwitnące gałązki ozdabiają moje mieszkanie oraz konwalie. 


Bez ma imponujące, zebrane w grona kwiaty w kolorze białym, różowym, fioletowym, niebieskim, a nawet purpurowym. Kwiaty bzów mogą być pojedyncze lub pełne. Posiada intensywny i przyjemny zapach. Krzew ten przywędrował do nas  Turcji. Szkoda, że tak krótko ma swoje pięć minut, a jesienią nawet jego liście pięknie się nie przebarwiają, ale mimo tego i tak uwielbiam lilaki.

Ostatnio często na naszym stole goszczą zapiekanki warzywne . Potrawę tę  można jeść  na ciepło lub na zimno, serwować ją na obiad lub kolację. Zapiekankę warzywną bardzo szybko się robi, jest smaczna i zdrowa, a także bardzo kolorowa. Danie to doprawiam solą , pieprzem i ulubionymi ziołami, u mnie zioła prowansalskie oraz czubryca. Najczęściej  robię ją  z warzyw, które aktualnie posiadam w domu, najlepsze są te sezonowe. Wykorzystuję zarówno warzywa świeże, jak i mrożone.

Przepis na zapiekankę warzywną 

składniki

ziemniaki, różnorodne warzywa, przyprawy, ulubione zioła oraz olej

sposób wykonania

Ziemniaki obieram i kroję w plastry, pozostałe warzywa w paski, brokuła dzielę na różyczki.
Na dno żaroodpornego naczynia wlewam trochę oleju, kładę ziemniaki i dowolną warstwę warzyw solę, pieprzę, dodaję zioła i tak postępuję aż do wyczerpania warzyw. Na  wierzch wlewam trochę oleju, przykrywam naczynie i piekę około godziny w 180 stopniach, około 45 minut.

Kto ma ochotę może dodać ser żółty lub zalać warzywa gęstą śmietaną.

Smacznego:)




46 komentarzy :

  1. Nino!
    Prześliczne wiosenne bukiety. Wspaniały pomysł na zapiekankę. Skorzystam z Twojego przepisu ale będzie bez sera i śmietany.
    Życzę dużo słońca, ciepła i serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi

    1. Cieszę się, że Ci się podobają majowe bukiety oraz pomysł na zapiekankę.Dziękuję
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Piękne bukiety z moich ulubionych, majowych kwiatów. Jaka szkoda, że bzy i konwalie tak krótko kwitną. U nas już niestety przekwitają. Dziękuję za przepis na zapiekankę. Skorzystam z pewnością, bo lubimy warzywa. Pozdrawiam cieplutko:):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, że wkrótce skończy się maj, a wraz z nimi przekwitną nasze ulubione bzy i konwalie. Warzywa także uwielbiamy w każdej postaci.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Takie bukiety prosto z ogrodu lub spaceru są najlepsze i najpiękniejsze:-))
    Zapiekanki bardzo lubię i również często je robię:-))
    Pozdrawiam serdecznie:-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bukiety z kwiatów z własnego ogrodu są urocze i zawsze świeże. Zapiekanua warzywna bardzo częsti u mnie gości.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. Wspaniały post, i bzy, i zapiekanka prezentują się przepięknie. Maj jest wspaniałym czasem i powinniśmy go doceniać jak najbardziej. Pozdrawiam i życzę dobrej nocy! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że wszystko w tym poscie Ci się podoba. Maj w tym roku jest bardzo zimny i suchy.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  5. Uwielbiam bzy i konwalie oraz takie proste,a smaczne zapiekanki.
    Pozdrawiam Nino. Dobrego tygodnia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podobne mamy upodobania, cieszę się.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  6. Zimny maj sprzyja dłuższemu kwitnieniu.
    Takie zapiekanki to pychota, chociaż ja częściej robię warzywa duszone.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, ale ja lubię przebywać na świeżym powietrzu, więc bardzo pragnę ciepełka.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  7. Dawno nie robiłam zapiekanki, czas to zmienić!
    Piękne bukiety:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, przypomniałam Ci o zapiekance warzywnej, cieszę się.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  8. Śliczne te majowe bukiety! Bez i konwalie to moje ulubione kwiaty- choć skromne, wspaniale pachną. Lubię zapiekanki, ale podobnie jak Jotka, dawno nie robiłam. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kwiaty te są skromne, ale w bikietach wyglądają uroczo. Cieszę się,że przypomniałam Wam o zapiekankach.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  9. Bzy są przepiękne, pachną obłędnie,szkoda, że tak krótko.:))
    Zapiekanka wygląda bardzo smacznie. U mnie też bywają (z ryżem lub makaronem).
    Pozdrawiam wiosennie.:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Także jest mi smutno, że już zaczynają bzy przekwitać. Z ryżem zapiekanki jeszcze nie robiłam, muszę kiedyś ją zrobić.
    Pozdrawiam sedecznie

    OdpowiedzUsuń
  11. Super zapiekanka. Ja najczęściej robię warzywa na patelni. Bzy ,konwalie i cóż chcieć więcej. Jest bajkowo. Pozdrawiam cieplutko 🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warzywa na patelni też często robię, szkoda, że bzy zaczynają przekwitać, a tu końcówka maja i nadal zimno.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  12. Zapiekanka wygląda bardzo smakowicie. Bzy... piękne.

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepiękny bez :D Na taką zapiekankę zrobiłaś mi dużego smaka :D
    Chętnie wypróbuję przepis :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bzy to moje ulubione kwiaty, mam nadzieję, że Ci posmakuje. Pozdrawiam :)

      Usuń
  14. Uwielbiam takie zapiekanki, pycha! Kocham bez☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że dużo osób lubi zapiekanki i majowe kwiaty :)

      Usuń
  15. Bzy i konwalie to najbardziej typowe kwiaty maja, od dawna, od wieków chyba. W bzach szukam szczęścia czyli pięciopłatkowych kwiateczków, wypowiadam życzenie i je zjadam (kwiatki a nie życzenia). Działa!
    Zapiekanki robię często, czasem nawet dodaję przesmażone wcześniej mięso czy pieczarki.
    Pozdrawiam Cię Nino

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przypomniałaś mi o szukaniu szczęścia w bzach, też tak kiedyś robiłam. Bardzo się cieszę, że szczęście Ci dopisuje, dzięki pięciopłatkowym kwiatkom bzu :).
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  16. Światowo i smacznie, jak lubię:)
    Serdeczności zostawiam moc na końcówkę maja:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Zapiekanka jest smaczna, takie proste danie, chyba raczej nie światowe.
    Pozdrawiam serdecznie końcówką maja

    OdpowiedzUsuń
  18. Witaj jeszcze w maju Nino
    Tak maj zachwyca. Moim ogrodzie też wszystko kwitnie. A bzy i konwalie to moje ulubione zapachy.
    Kocham też ziemniaki. Ale czy taką zapiekankę mogę zaserwować jutro na moje imieniny?
    Pozdrawiam miodowym zapachem akacji

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda,ze maj już się skończył, a wraz z nim przekwitają bzy i konwalie. Zapiekanka jest smaczna, ale czy gościom Twoim by posmakowała? trudno mi powiedzieć.
      U mnie nie rosną akacje, więc pozdrswiam Cię kwitnącymi trawami

      Usuń
  19. Uwielbiam różne zapiekanki. Z niczego powstaje pyszne danie. Twoja jest równie ciekawa, na pewno pyszna! I szybka w zrobieniu.
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bardzo lubię proste, szybkie i smaczne dania, więc zapiekanka do nich należy.
      Pozdrawiam sedecznie

      Usuń
  20. Dziękuję za przepis na zapiekankę :) Czasem brakuje pomysłów na smaczny, prosty, bezmięsny obiad w piątek ;)
    Konwalie i bzy to kwiaty mojego dzieciństwa. Zawsze miałam takie bukiety w domu :) Dzięki za miłe wspomnienia ;) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Często gotuję wegetariańskie dania, ponieważ z córką nie jemy mięsa. Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu i ,że przypomniałam ci o bukietach z Twojego dzieciństwa.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  21. Lubię takie bukiety z tego co w ogrodzie. Niestety konwalii nie mam. Zapiekanki takie z ziemniakami też robię . Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bukiety z kwiatów rosnących w ogrodzie bardzo lubię bo kwiaty zawsze są świeże i długo stoją w wazonie:)

      Usuń
  22. Uwielbiam bzy i konwalie, więc nie dziwię się, że i u Ciebie często goszczą na stole. Szkoda tylko, że kwitną tak krótko.
    Zapiekana przypadła mi do gustu, przepis zapisany i na pewno wypróbuję 🙂
    Pozdrawiam Alina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, że już konwalie przekwitły, a także bzy kończą swoje kwitnienie. cieszę się, że wypróbujesz przepis na zapiekankę, mam nadzieję, że Ci posmakuje.
      Pozdrawiam serdedecznie

      Usuń
  23. Dziękuję za życzenia imieninowe.
    A moi tegoroczni goście chętnie zjedliby zapiekankę.
    Pozdrawiam oczekiwanymi kroplami deszczu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że zapiekankę chętnie by skonsumowali Twoi goście :)

      Usuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka