Wegańska tarta z rabarbarem




Lato jest okresem, kiedy możemy się cieszyć mnóstwem różnorodnych owoców i warzyw, które trzeba jeść ze względu na dużą ilość cennych składników odżywczych. Wpływają one na prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka.
Owoce i warzywa składają się głównie z wody i węglowodanów, nie zawierają prawie tłuszczów, oprócz orzechów i awokado, są niskokaloryczne prócz winogron, bananów, awokado i daktyli. 
Są bogate w witaminę C, beta-karoten, flawonoidy, antyoksydanty, błonnik pokarmowy i posiadają wiele, wiele innych  cudownych właściwości. Owoce i warzywa wykazują działanie alkalizujące, ponieważ zawierają znaczne ilości składników mineralnych o działaniu zasadotwórczym. 
Dlatego powinniśmy jadać je bardzo często w różnej postaci, na surowo lub przetworzone, najlepiej kilka  razy dziennie. 
W okresie, kiedy świeżych owoców i warzyw jest pod dostatkiem lubię piec z nimi ciasta. Ostatnio na moim stole gościła tarta z rabarbarem, które jest bardzo prosta w przygotowaniu, a zarazem smaczna. Można ją upiec z innymi owocami. 


Rabarbar jest warzywem, w którym znajdują się witaminy A, C, E, potas, kwas foliowy, błonnik, magnez, sód, żelazo i wapń. Zawiera przeciwutleniacze. W rabarbarze znajduje się dużo szkodliwego kwasu szczawiowego, dlatego  nie powinny go jadać osoby chore na nerki i reumatyzm. 
W kuchni wykorzystujemy przede wszystkim łodygi rabarbaru, gotując z nich pyszny kompot lub piekąc ciasta. W medycynie ludowej wykorzystywany jest  korzeń rabarbaru, który jest znanych od wieków lekarstwem o właściwościach oczyszczających i dezynfekujący przewód pokarmowy. Pobudza perystaltykę jelit, więc pomaga walczyć z otyłością, a w małej dawce powstrzymuje biegunki, a w dużej ułatwia wypróżnianie. Pobudza wydzielanie żółci, przez co ułatwia trawienie.

Przepis na tartę z rabarbarem

Tarta z rabarbarem
 ok. 50 dag rabarbaru
200 g margaryny lub masło, ewentualnie oleju kokosowego
300 g maki
100 g cukru pudru

Szybko zagniatamy ciasto i odkładamy na około godzinę do lodówki. W między czasie obieramy i kroimy pod skosem rabarbar. Po schodzeniu ciasto wałkujemy na grubość około 5 mm i wykrawamy kształt koła, np. za pomocą talerza i układamy na formie do tarty, na to kładziemy rabarbar i  znowu chłodzimy.
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy około 40 min Po ostudzeniu obsypujemy cukrem pudrem.

Smacznego !

30 komentarzy :

  1. Rabarbar bardzo lubię, znam od dziecka, nawet kiedyś częściej był stosowany w kuchni, niż teraz.
    A dlaczego wegańska? czy oprócz rabarbaru nie ma nic więcej? trochę suche chyba?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest weganska ze względu na córkę, weganinkę. Nie jest sucha, ponieważ znajduje się w niej tłuszcz i sok z rabarbaru.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Pyszna tarta . Rabarbar to dla mnie zawsze oznaka wiosny . Pozdrawiam cieplutko ☺🍒🍎

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rabarbar, taķże kojarzy mi się z wiosną, ake hak jest jeszcze latem to go wykorzystuję.
      Pozdrawiam słonecznie

      Usuń
  3. Tym razem przepis nie dla mnie. Rabarbar usechł.
    Ale marchewki wg Twojego przepisu robię. Tylko, że ja robię na winie... to znaczy co się nawinie, to dokładam w niewielkich ilościach. Ale w zalewie trzymam tylko marchewki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda rabarbaru. Cieszę się, ze marchewki Ci posmakowały, muszę też zrobić na "winie....
      no co się nawinie.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. Uwielbiłam kiedyś rabarbar w kompocie, ale ze względu na chore stawy unikam go.
    Twoje ciasto wygląda pysznie:)
    Najserdeczniej pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi, że masz probkemy ze stawami, może zrobisz ją z innymi owocami.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  5. Mniam mniam! Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tarta z rabarbarem - tego nie próbowałam, a rabarbar na grządce jest jeszcze :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może spróbujesz zrobić i podzielisz się opinią.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  7. Tarta bardzo mi smakuje.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja bardzo lubię rabarbar, niedawno jeszcze można było dostać dżem z rabarbaru, a teraz to trudno w warzywniaku można znaleźć ten owoc. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dżemu z rabarbaru nigdy nie jadłam. Mam jeszcze go w ogródku to może zrobię ?
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  9. Wygląda cudownie, tez mam zamiar w ten weekend piec tartę ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, a z jakimi owocami ?
      Pozdrawiam ☺

      Usuń
  10. Zaraz zważę, ile tego rabarbaru mam w jednej osamotnionej kępce i spróbuje. Będzie deser na niedzielę. Trochę przytyłam, więc mimo ochoty dzisiaj na taką tartę, muszę apetyt pohamować. Pozdrawiam, Nino :))))

    OdpowiedzUsuń
  11. Teresko, nie musisz dokładnie ważyć rabarbaru, możesz zrobić z takiej ilości jaką masz. Ja, także od dłuższego czasu zmagam się z dodatkowymi kilogramami, które w żaden sposób nie chcą odejść.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda niesamowicie! Aż ślinka cieknie! I jeszcze tak przyozdobiona! Przepiękne zdjęcia! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi,że Ci się podoba moje udekorowane ciasto.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  13. Pyszności:-))) Uwielbiam rabarbar...najbardziej kompot bo kojarzy mi się z cudownym dzieciństwem:-)
    Pozdrawiam:-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam wszystkie ciasta z owocami i warzywami.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  14. Też lubię rabarbar:) Twoja tarta wygląda smakowicie.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Cieszę się, dziękuję.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Chętnie bym zjadła kawałek takiej tarty. Wygląda bardzo smakowicie.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Proszę poczęstunuj się. Dziękuję.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka