Lato w pełni, ale za nim, się obejrzymy nadejdą smutne, deszczowe, chłodne dni, a wraz z nimi przeziębienia. Dlatego warto pokusić się o zrobienie syropu z kwiatów czarnego bzu. Bez prawie już przekwitł, ale w zacienionych, nie skażonych miejscach można go jeszcze spotkać i skusić się na zrobienie syropu. I warto!
Czarny bez nie tylko zwalczy gorączkę i złagodzi kaszel, ale dodatkowo dzięki dużej ilości witamin i soli mineralnych wzmocni organizm, który szybciej upora się z infekcją.
Składniki na syrop z kwiatów czarnego bzu:
- ok. 40 baldachów kwiatów czarnego bzu (dobrze rozwiniętych)
- 2 litry wody
- 1 lub 2 kg cukru
- 4 duże cytryny (wyciśnięty sok)
Kwiaty dokładnie oddziel od łodyżek, następnie zalej je wrzątkiem i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin (najlepiej na całą noc). Po upływie tego czasu przecedź je, dodaj cukier, sok z cytryny, wymieszaj i zagotuj (cukier musi dokładnie się rozpuścić)
Nie gotuj tego syropu, jedynie doprowadź do wrzenia i natychmiast przelej do wyparzonych, szczelnie zamykanych słoiczków. Zakręć słoiki, postaw do górny dnem i odwróć dopiero, gdy zupełnie ostygną. Nie wymagają już pasteryzowania. Jeśli robisz syrop do bezpośredniego spożycia, to przechowuj go kilka dni w lodówce.
SMACZNEGO:)
Ja już zrobiłam :)))
Zaintrygowały mnie informacje o właściwościach czarnego bzu. Niestety w mojej okolicy nie ma tego krzewu ! Muszę korzystać z aptecznych specyfików !!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam w zachodniopomorskie .Tu jest tego pod dostatkiem. :) Pozdrawiam
UsuńNigdy nie robiłam, ani nie próbowałam takiego syropu.
OdpowiedzUsuńWarto spróbować zrobić i posmakować. :) Pozdrawiam
UsuńMoja babcia zawzse taki robiła:)
OdpowiedzUsuńWiem o zaletach czarnego bzu, ale sama jeszcze nic nie robiłam :(
OdpowiedzUsuńIle mozna przechowywac taki syrop? Na długi okres nie trzeba go pasteryzowac? :D
OdpowiedzUsuńNie pasteryzowałam go i ma się dobrze do dzisiejszego dnia,więc może stać ponad rok.
UsuńPozdrawiam :)
Super dodatek dla pań do piwka.
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować :)
UsuńJa miałam pok roku i nic się z nim nie działo
OdpowiedzUsuńU mnie stał w piwnicy ponad rok i miał się dobrze :)
UsuńSyrop z hyćki jest pyszny. Z dodatkiem wody, cytryny i miety super orzeźwiająca lemoniada;)
OdpowiedzUsuńSyropek jest doskonały :)
UsuńPolecam syrop z kwiatów czarnego.
OdpowiedzUsuńCieszę się,że jesteś zadowolona z niego:)
Usuń