Serek z nerkowców



Nerkowce, to owoce pochodzące z drzewa nanercza zachodniego,  posiadają wiele wartości zdrowotnych i odżywczych, jak każde orzechy. Mają delikatny i słodki smak. Są źródłem witaminy B 6, zawierają potas, magnez, cynk i fosfor. Orzeszki można traktować jako samodzielną, zdrową  przekąskę albo dodatek do wielu potraw, zarówno słodkich, jak i wytrawnych.

Dzisiaj zapraszam miłośników lekkiego, zdrowego, wegańskiego jedzonka, na przepyszny serek z nerkowców, który jest bardzo prosty do zrobienia, ma kremową konsystencję i doskonale smakuje z chlebkiem, pomidorkiem, szczypiorkiem,czy z rzodkiewką.



Serek z nerkowców

1 szklanka nerkowców, namoczonych przez noc w wodzie
1/4 szk. płatków drożdżowych
1/4 szk. mleka roślinnego
1/4 szk.wody z kiszonych ogórków
1 ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
szczypta chili, sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania

Odcedzić namoczone nerkowce i zblendować z w/w składnikami, do uzyskania gładkiej masy. Doprawić solą, pieprzem i chili. Schłodzić około godziny w lodówce i zajadać :).

Smacznego!


38 komentarzy :

  1. Wszystko fajnie, ale chyba wolę tradycyjny twarożek...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja lubię od czasu do czasu przygotować, jakieś nowości bo nie jemy z córką mięsa.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Wygląda apetycznie, bardzo chętnie wypróbuję chociaż nie jestem weganką.
    Droga Nino, życzę uroczej niedzieli:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam nadzieję, że Ci zasmakuje twarożek.
    Dziękuję, Tobie Łucjo, także życzę udanej niedzieli :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa alternatywa dla tradycyjnego twarożka:-))
    Zastanawiam się nad tym co to są płatki drożdżowe? Ja nigdy o takich nie słyszałam.
    Pozdrawiam serdecznie:-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Płatki drożdżowe to nieaktywna forma drożdży,zdrowy, wzmacniacz smaku, ma lekko serowy i słodki posmak, zawiera witaminy z grupy B,H, oraz mokroelementy. Płatki drożdżowe nie fermentują u można je używać do wszystkiego. Spróbuj ich i przekonaj się.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  5. Słyszałam o takim, z chęcią wypróbuję☺

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie próbuję Twoje niektóre przepisy, ale...co to płatki drożdżowe???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak już pisałam wcześniej, płatki drożdżowe to nieaktywna forma drożdży,zdrowy, wzmacniacz smaku, ma lekko serowy i słodki posmak, zawiera witaminy z grupy B,H, oraz mokroelementy. Płatki drożdżowe nie fermentują i można używać je do wszystkiego. Spróbuj ich i przekonaj się.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  7. Musi być pyszny taki serek, wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam niedzielnie! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, mi bardzo smakuje.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  8. Fajna alternatywa dla prawdziwego twarogu, zawsze coś innego, ciekawego do spróbowania :D
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja lubię wprowadzac do swojej kuchni wszelkie nowości roślinne, jedne smakują bardziej inne mniej.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  10. Chętnie się poczęstuję kochana, wygląda pysznie:)
    Pozdrawiam najserdeczniej na udany cały nowy tydzień, uśmiech przesyłam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo,częstuj się.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  11. Wygląda apetycznie. Lubię owoce nerkowca, więc przepis zapisany i na pewno wypróbuję 😊
    Pozdrawiam Alina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję,że będzi Ci smakował.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  12. wow, amazing post dear :)

    https://bubasworld.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. Takie śniadanko to samo zdrowie . Pozdrawiam cieplutko ☺

    OdpowiedzUsuń
  14. Wszystkie orzechy są zdrowe, więc serek jak najbardziej

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo fajny pomysł na uatrakcyjnienie znanego dania. Serek z orzechów to brzmi ciekawie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że pomysł na serek Ci się spodobał :)

      Usuń
  16. Serek wygląda wspaniale ! Chętnie wypróbuję !
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i cieszę się,że spodobał Ci się przepis.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  17. Muszę kiedyś spróbować taki serek z nerkowców ❣

    OdpowiedzUsuń
  18. Koniecznie wypróbuj przepis, mam nadzieję że Ci zasmakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Nerkowce bardzo lubię to i serek taki by mi posmakował. Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Nerkowce używam do słodkich wyrobów (te niesolone) i w pasztetach warzywnych, ale serka nie będę robić. Wolę twaróg tradycyjny (a i to rzadko). Za to zainteresuję się płatkami drożdżowymi, cenne źródło witamin. Czy to sie kupuje w sklepach ze zdrowa żywnością? Nie spotkałam sie z nimi na półkach "dietetycznych" w marketach.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. P.s Masz przepiękne kwiaty w ogrodzie :) Chyba u was jednak więcej padało, u nas było pustynnie sucho. A gdzie jest twój "koniec świata"? Serdeczności!

    OdpowiedzUsuń
  22. Witaj
    Wpadłam do Ciebie na chwilkę z krótką wizytą. Chciałabym się pożegnać. Wyjeżdżam na urlop.
    Niestety nie napiszę do Ciebie z dalekiej podróży. Ale po powrocie napiszę na pewno.
    Ty także odpoczywaj, ciesz się ogrodem, nabieraj energii i chłoń promienie słońca i witaminę D. Na pewno jej zapas przyda się w listopadzie.
    Pozdrawiam ostatnimi przygotowaniami do wyjazdu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że przed wyjazdem jeszcze zdążyłaś wpaść do mnie. Z niecierpliwością będę czekać na relację z Twojej wyprawy. Miłego wypoczynku.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka