Wege burgery z buraka i kaszy jaglanej...



Co dzisiaj zrobić na obiad? Niejedna z nas codziennie zastanawia się nad tą kwestią. Najczęściej w moim domu pada odpowiedź: zrób co chcesz. Więc, dzisiaj zrobiłam wegetariańskie pieczone burgery z buraczków czerwonych i kaszy jaglanej.                                                                                                 Jest to  propozycja dania nie tylko dla roślinożerców, ze smakiem zjedzą go też mięsożercy i słusznie, bo to burger pełen zdrowia

Burak jest warzywem niskokalorycznym i lekkostrawnym, nie wywołuje alergii. Posiada wiele cennych witamin oraz składników mineralnych, także tych rzadko występujących w żywności.

Kasza jaglana otrzymywana jest z nasion prosa, jest kaszą bardzo zdrową, ponieważ zawiera witaminy z grupy B,  dużo przyswajalnego białka i jest źródłem krzemionki. Kasza nie zawiera glutenu, dlatego jest wyśmienita dla ludzi nietolerujących go. Jedna trzeba uważać, ponieważ dużo dostępnych na rynku polskim kasz zanieczyszczona jest glutenem

Kaszę powinno się gotować sypką, ale ja jestem trochę leniwa i gotuję w woreczkach. Jeżeli ktoś ma ochotę na kaszę bezworeczkową to, żeby jagły nie miały goryczki, należy przygotować je odpowiednio. Przed ugotowaniem kaszę wypłukać  na sicie pod bieżącą wodą, najpierw zimną, następnie gorącą lub moczyć ją kilka godzin. Następnie wrzucić do garnka i zalać  wrzącą wodą w proporcji 1 szklanka kaszy i 2,5 szklanki wody, lub w proporcjach 1:2, aby była lekko twarda np.na kotlety. Kaszę gotować na małym ogniu, do momentu wchłonięcia przez nią wody, około 20 minut. Następnie wyłączyć gaz, przykryć garnek  pokrywką i pozostawić w ciepłym miejscu, aby kasza doszła.


przed ugotowaniem obficie przelać najpierw zimną, a potem gorącą wodą. Można też wrzucić kaszę do wrzątku, po chwili odcedzić i jeszcze raz wsypać do czystej, gotującej się wod

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.html
 Przepis
Burgery z buraczka i kaszy jaglanej  

składniki

1 szklanka kaszy
0,5 kg buraczków
3 ząbki czosnku
1 cebula 
3 łyżki łuskanego  słonecznika
natka pietruszki
sól, pieprz,chili, ulubione zioła
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1/4 szklanki oleju
1/4 szklanki mąki lub bułki tartej

Sposób wykonania

Kaszę ugotować w dwóch  szklankach wody, buraczki zetrzeć na grubych oczkach, słonecznik uprażyć na suchej patelni, czosnek i cebulkę pokroić w drobną kostkę, natkę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać w misce, zblendować, doprawić i formować płaskie kotleciki, burgery (najlepiej w rękawiczkach, bo rączki są koloru buraczkowego) . Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, około 30 minut, następnie odwrócić i piec jeszcze około 10 minut.
Burgery można podawać w bułce, z warzywami, sosami, majonezem, ketchupem lub jako samodzielnie danie  z ulubionymi sosami.
Smacznego!

Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.html
Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.html
Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.html
Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.html
Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.html

16 komentarzy :

  1. Wygląda apetycznie ,ale moich mężczyzn raczej nie przekonam,bo to mięsożercy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięsożerców trudno przekaonać do potraw wegetariańskiech, chociaż to są smaczne potrawy:)

      Usuń
  2. Myślę, że by mi taki burger smakował. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To może? kiedyś je przygotujesz? Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Pięknie wygląda, ale to nie dla mnie...chociaż kaszę jaglaną z owocami i sokiem klonowym z chęcią zjem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No cóż... Kaszę jaglaną na słodko także lubię. :)

      Usuń
  4. Nie jadłam ale warto posmakować,bo wygląda bardzo apetycznie:))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Może kiedyś się skubis z i je zrobisz? Pozdrawiam:)

      Usuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie! Dziękuję za przepis na kaszę jaglaną, bo choć jest teraz bardzo popularna, dobrze ją ugotować wcale nie jest łatwo. Pozdrawiam w ostatki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. To prawda, że ugotować kaszę jaglaną to wyzwanie,dlatego gotuję jà w woreczkach.Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Już mam ochotę aby zrobić takiego burgera. Mój Eryk uwielbia wszelkie nowości i ciekawości.
    Nino, zapisuję Twój przepis.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się,że zainspirowałam Cię.Myślę,że Erykowi posmakują kotleciki. Proszę bardzo Łucjo, korzystaj z przepisu.Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Na pewno wypróbuje, bo przepis bardzo interesujący.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję.Mam nadzieję, że burgery będą smakować.:)

      Usuń
  8. Jadłam u mojego brata na imieninach, były boskie, a do tego pasztet z selera, dzięki za przepis i pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się,że Ci smakowały,a pasztet z selera uwielbiam.Pozdrawiam:)

      Usuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka