Kostka królowej - smaczniutkie ciasto bez pieczenia

Jeśli jest weekend, to na stole musi znaleźć się coś słodkiego. Wczoraj zrobiłam doskonałe ciasto bez pieczenia, na bazie z herbatników kakaowych, jaj, serka mascarpone oraz kremu orzechowego. Ciasto jest bardzo smaczne i proste w wykonaniu.

Przepis

Kostka królowej

 składniki

herbatniki duża paczka
250 g serka mascarpone 
krem orzechowy lub nutella
kakao lub czekolada do posypania ciasta

6 żółtek ( białka można zamrozić i kiedyś wykorzystać do czegoś np. do bezy)
3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
1 pełna łyżka mąki tortowej
1 szklanka śmietany kremówki
2 szklanki mleka
200g masła w temperaturze pokojowej
150g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego

Wykonanie
* Żółtka, obie mąki, cukier i cukier waniliowy dobrze wymieszać, aby nie było grudek w pół szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować. Następnie dodać śmietanę, wymieszać i znowu zagotować.  Teraz z kolei dodać wcześniej przygotowane żółtka z mąkami. Wszystko energicznie mieszać i               zagotować. Ma powstać aksamitny budyń.

*  Masło zmiksować i stopniowo, po 1 czubatej łyżce, dodawać wystudzony budyń i miksować dalej, by masa była jednolita.

* Blaszkę 25x25 wyłożyć papierem do pieczenia i na dnie ułożyć herbatniki, posmarować połową kremu. Ułożyć kolejną warstwę herbatników i na to pozostałą część kremu. Wyłożyć ostatnią warstwę ciastek, a na nią rozsmarować krem  z mascarpone  zmiksowane z kremem orzechowym lub nutellą.

* Całość posypać startą czekoladą lub kakao, można posypać wiórkami, rozdrobnionymi orzechami.
Ciasto wstawić najlepiej na całą noc do lodówki, aby masy stężały.

Smacznego !


23 komentarze :

  1. Ciekawy przepis...wrzucam w ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis niezwykle interesujący.
    W moim przypadku jest problem: mleko i śmietana.
    Budyń gotuję na wodzie, raz kozie śmierć.
    Nino, wypróbuję Twój przepis oczywiście po modyfikacji.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łucjo,może ugotuj budyń na mleku roślinnym ?.Teraz dostępne są w każdym markecie.Ja najbardziej lubię mleko migdałowe. Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  3. Zapisuję sobie przepis! Jaka piękna nazwa- Kostka królowej! Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że wkrótce go wypróbujesz i ciach będzie smakować.Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Ciacho wygląda bardzo apetycznie, MNIAM !!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie u Ciebie:))fajny przepis:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję.Może go kiedyś wypróbujesz? Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  6. U mnie ostatnio był sernik.ale przecież jutro tłusty czwartek,może zamiast pączka?...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serniki uwielbiam, ale na tłusty czwartek obowiązkowo pączki lub faworki, a kostka królowej może poczekać . Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. O matko... wygląda przepysznie! Ale muszę walczyć, silna wola i te sprawy :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie ciasta bez pieczenia, tego nie znałam. Muszę koniecznie wypróbować:-))
    Pozdrawiam:-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także.Mam nadzieję, że będzie Ci smakowało.Pozdrawiam:)

      Usuń
  9. Witam serdecznie,jak smacznie u Ciebie:)) Przepis na 100% wypróbuję:)) Pozdrawiam serdecznie,Edyta:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję.Na pewno będziesz zadowolona z ciacha. Pozdrawiam:)

      Usuń
  10. Ciekawy przepis. Pozdrawiam. :) .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może go wypróbujesz?. Pozdrawiam:)

      Usuń
  11. Ciekawy przepis. Pozdrawiam. :) .

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka