Płatki bławatków należy suszyć krótko, w temperaturze nie przekraczającej 35 stopni. Po wysuszeniu chabry przechowujemy w szczelnym pojemniku, w zacienionym i suchym miejscu. Kiedy płatki kwiatów suszymy na słońcu lub długo to wtedy nie mają intensywnej, niebieskiej barwy, są blade.
Znalazłam także rumianek pospolity, który ceniony jest za niepowtarzalny zapach oraz za właściwości lecznicze, przeciwzapalne,rozkurczowe, przeciwalergiczne, grzybobójcze, a także uspokajające. Kwiatostany rumianku zbiera się świeżo rozwinięte w suche, słoneczne dni i suszy się w zacienionym miejscu.
Obok czerwienił się mak, który również rośliną prozdrowotną. surowcem leczniczym są suszone płatki rozkwitłych maków. Zawierają one sole mineralne, kwasy organiczne i wiele innych dobrych związków. Stosuję się go jako środek uspokajający przy nadmiernej pobudliwości i bezsenności, działa łagodząco na błony śluzowe dróg oddechowych. Odwary służą do przemywania jamy ustnej i gardła, a także do przemywania oczu przy zapaleniu spojówek.
Niedługo będę smażyć po raz pierwszy baldachimy kwiatu bzu czarnego w cieście naleśnikowym.
Dam Wam znać, jak smakują.
Uwielbiam chabry za ich niepowtarzalny kolor, ale jeszcze nigdy nie wykorzystywałam je w inny sposób, w odróżnieniu od rumianku i czarnego bzu. Może czas zacząć ?
OdpowiedzUsuńMusisz koniecznie spróbować wykorzystać chabry. Pozdrawiam :)
UsuńNie doszłam jeszcze do tego poziomu aby coś robić z roślinami polnymi, może dlatego, że mam problem z ich rozpoznawaniem, na przykład jest coś podobnego do rumianku, to ostro zweryfikowało moje zapędy zielarskie. Uczę się, jak najbardziej, chętnie czytam, ale na razie na tym koniec... no miętę używam :D Więc coś tam jest :D pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNa pewno wkrótce poznasz wiele roślin, które będziesz wykorzystywać w swojej kuchni . Pozdrawiam :)
UsuńWiele polnych kwiatów ma ciekawe właściwości, o których niestety się zapomina...
OdpowiedzUsuńTo prawda,a powinno się o nim pamiętać pozdrawiam:)
UsuńZastanawiam się kiedy ostatnio widziałam takie łany bławatków? Pojedyncze sztuki, owszem...
OdpowiedzUsuńKiście kwiatów akacji w cieście naleśnikowym znam. Są pyszne ale kwiaty czarnego bzu? Rosnie u mnie na łące. Muszę wypróbować.
Serdecznie pozdrawiam:)
U mnie są jeszcze tereny dziewicze z różnorodną roślinnością.Placuszki z kwiatem bzu zrobiłam, były smaczne z syrop em klonów. Pozdrawiam :)
UsuńZbieram polne kwiaty ale tylko ze względu na ich piękno:))))nigdy nie używałam do innych celów ale moja mama tak:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńPowinnaś brać przykład z mamy i wykorzystywać polne kwiaty.pozdrawiam:)
UsuńUwielbiam takie miejsca! Najchętniej poleżałabym na takiej łące... :)
OdpowiedzUsuńA motywy kwiatów polnych kocham wręcz na porcelanie!
Polne kwiaty chociaż niepozorne, mają coś w sobie. Kocham spacery po łące,leżeć tam to ryzyko - kleszcze. Pozdrawiam :)
UsuńUwielbiam polne kwiaty... Chabry mają taki cudowny kolor:)
OdpowiedzUsuńŚwietny i bardzo ciekawy wpis!
pozdrawiam i ściskam:)
Chabry są cudowne, ten kolor i kształt kwiatka. Dziękuję za zainteresowanie tym wpisem. Pozdrawiam :)
UsuńTrzeba przyznać, że na naszych łąkach znajduje się prawdziwa skarbnica leków.
OdpowiedzUsuńNie wiem dlaczego, ale ostatnio na moich łąkach nie spotykam bławatków.
Dawniej suszyłam rumianek, dziurawiec, a teraz ogarnęło mnie totalne lenistwo.
Dzięki za motywację:)
Mam nadzieję, że się zmotywowałaś i nazbierałaś ziółek, bo warto. Może u Ciebie nie ma chabrów z powodu dużej ilości oprysków stosowanych na polach. Pozdrawiam :)
UsuńW dzieciństwie piłam winko z chabrów, które robiło się zasypując płatki tych kwiatków cukrem.. A baldachimy z czarnego bzu w cieście naleśnikowym sa wyśmienite . Pozdrawiam serdecznie :-)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja. Właśnie usmażyłam placuszki, są przepyszne. Pozdrawiam :)
UsuńUwielbiam polne kwiatuszki !! Kilka dni temu sfotografowałam pole pełne maków !! Niedługo pokażę na blogu.
OdpowiedzUsuńPrzepiękne zdjęcia i bardzo interesujące porady !!
Pozdrawiam serdecznie
Dziękuję. Czekam z niecierpliwością na zdjęcia pola z makami. Pozdrawiam :)
UsuńPolne kwiaty są piękne i mają w sobie romantyzm,niepowtarzalny zapach ..Uwielbiam czerwone maki::)Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńPolne kwiaty są piękne, ale często niedoceniane Pozdrawiam:)
Usuń