W moim ogrodzie rośnie jarmuż, który zasługuje na uwagę nie tylko ze względu
na dekoracyjne liście, które wykorzystuję do dekoracji potraw, ale przede wszystkim na swoje właściwości zdrowotne. Roślina ta należy do roślin z rodziny kapustnych, a w smaku przypomina nieco brokuła, szpinak i kapustę. Liście jarmużu są doskonałe do konsumpcji po przymrozkach, ponieważ wtedy tracą gorzki smak. Dostępnych jest wiele odmian jarmużu, które różnią się smakiem i kolorem.
Warzywo to zawiera witaminy A, B i 2, C, E, K oraz składniki mineralne ( wapno, żelazo, potas, magnez i mangan). Jest bardzo niskokaloryczne, zawiera także przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia. Jarmuż zawiera również polifenole, które są zbawienne dla alergików. Posiada niezwykle cenne związki siarki o działaniu przeciwnowotworowym.
Jarmuż można jeść na surowo dodając listki do sałatek, czy przyrządzając smoothie lub na ciepło w postaci zup, czy dusząc go.
Dzisiaj przygotowałam jarmuż duszony w mleku kokosowym, w postaci dodatku do obiadu.
Przepis
Składniki
jarmuż
1 cebula
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru, ok 4 cm
1 papryka
0,5 łyżeczki kardamonu
sól, pieprz
1 łyżeczka soku z cytryny lub octu ryżowego
Wykonanie
Jarmuż umyć, odsączyć i oberwać listki od łodyg. Zagotować wodę i zblanszować go przez kilka minut, odcedzić. Cebulę, czosnek, imbir obrać i posiekać. Paprykę pokroić w paski razem z cebulą, czosnkiem i imbirem, zeszklić na oleju. Następnie dodać odcedzony i pokrojony jarmuż. Wlać puszkę mleka kokosowego i dusić do miękkości około 30 min. Doprawić pieprzem, solą i kardamonem oraz sokiem z cytryny.
Podawać z chlebkiem, ryżem, ziemniaczkami itd.
Smacznego !
Bardzo mnie Nino zainteresowałaś jarmużem.Przyznam się,że zawsze jakoś był poza zasięgiem moich zainteresowań,a teraz mam ochotę przyjrzeć mu się bliżej, być może zasadzę w ogródku. Potrawa wygląda bardzo smakowicie! Pozdrawiam Cię cieplutko.
OdpowiedzUsuńNa pewno warto go mieć w swoim ogródku bo mozna wyczarować z niego pyszne dania.
UsuńPozdrawiam:)
Z jarmużu robię zupy krem, bo w sałatkach średnio mi smakuje, ale jelita wymiata świetnie:-)
OdpowiedzUsuńZupy z jarmyżu nigdy nie jadłam,myszę to nadrobić.
UsuńPozdrawiam:)
Nie używałam do tej pory . Dziękuję za wiadomości i przepis . Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńMusisz koniecznie spróbować tego warzywa.
UsuńPozdrawiam:)
Kiedyś miałam jarmuż w ogrodzie, ale wtedy jeszcze było mało pomysłów na jego zastosowanie. Teraz może do niego wrócę, skoro jest tak wartościowy.
OdpowiedzUsuńPrzed laty,także miałam go w ogródku i wykorzystywałam go tylki do dekoracji potraw,ale teraz wykorzystuję go jedzenia.
UsuńPozdrawiam :)
Lubię jarmuż. Danie również bardzo przypadło mi do gustu, raczej przepis. hehe Jestem pewna, że zasmakuje, bo składniki, jakie lubię. :) Pozdrawiam super serdecznie i życzę miłych dni. :***
OdpowiedzUsuńCieszę się,że trafilam w Twój gust. Jeżeli zrobisz to danie koniecznie napisz,czy Ci smakowało.
UsuńPozdrawiam :)
Dzięki, Nino za przypomnienie mi o jarmużu. Już mi ktoś niedawno go polecał, ale jak do tej pory jeszcze nie mam go w swoim ogródku. Nie wiem, czy mi zasmakuje, ale przecież ma tyle wartości odżywczych, że grzech nie spożywać go. A i do dekoracji talerzy i półmisków przyda się. Do tej pory wykorzystywałam karbowanych liści sałat i pietruszki. Pozdrawiam serdecznie :-)
OdpowiedzUsuńTeresko,mam nadzieję,ze jarmuż zagości w Twoim ogrodku i Ci posmakuje .
UsuńPozdrawiam serdecznie
Sadzę w ogrodzie dwa, trzy krzaki jarmużu, który służy mi jedynie do dekoracji.
OdpowiedzUsuńJakoś mi nie odpowiada to warzywo. Wiem, że w ostatnim czasie zrobiło niesamowitą furorę...
Serdecznie pozdrawiam:)
Może z czasem się do niego przekonasz.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Hola me ha encantado tu blog.
OdpowiedzUsuńMe ha precido interesante.
Te envio el mio por si deseas criticar.
http://anna-historias.blogspot.com/2019/03/tu-palabra.html?m=1.
Besos
Kiedyś wykorzystywałam jarmuż do dekoracji. Zawsze musiał być co najmniej jeden w ogrodzie. Później zastąpiła go pietruszka dekoracyjna, która można jeść na surowo :)
OdpowiedzUsuńJarmuż przepięknie wygląda na talerzu,nie wiedziałan,że pietruszkę dekoracyjną można jeść na surowo.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Ciekawa alternatywa do obiadu. Czesto szukam co do mięsa zamiast ziemniaków. Jest jakiś pomysł.
OdpowiedzUsuńZawsze coś innego i zdrowego:)
UsuńJarmużu w takiej postaci jeszcze nigdy nie jadłam. Bardzo chętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Mam nadzieję, że Ci posmakuje.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Od lat rośnie u nas w ogrodzie i bardzo wszystkim smakuje. Takiej jednak wersji nie znam i chętnie wykorzystam, bo jeszcze doskonale się trzyma. Pozdrawiam:):):)
OdpowiedzUsuńU mnie także w ogródku rośnie i muszę go zużyć zanim pojawią się na nim nasiona. Pozdrawiam :)
UsuńPodoba mi się ten przepis, chętnie spróbuję.
OdpowiedzUsuńPrzesyłam cieplutkie pozdrowienia :)
Cieszę się,że skorzystasz z mojego przepisu.
UsuńPozdrawiam:)
Lubię jarmuż, ladnie rośnie na działce rodzicow ☺
OdpowiedzUsuńTo może skorzystasz z przepisu ? :)
UsuńTakiego dania jeszcze nie jadłam, więc chętnie przetestuję przepis :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
Cieszę się, że wypróbujesz mój przepis na jarmuż, mam nadzieję, że Ci danie zasmakuje :)
UsuńSmacznie wygląda:)) może się skuszę!
OdpowiedzUsuńA skuś się, na pewno Ci posmakuje :)
UsuńLubię jarmuż :) Prosta i smaczna propozycja :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis Ci się spodobał :)
UsuńTrza by spóbować . Jak zobaczęw sklepie, to kupię.
OdpowiedzUsuń