Ciasto Cappucino - raj dla podniebienia


Długie, jesienne wieczory zachęcają mnie do pichcenia w kuchni. W sobotę zawsze piekę jakieś ciasto. Wczoraj upiekłam Cappuccino, ciasto ze słodkim kremem orzechowym z kawy cappucino, bitej śmietany i tartej czekolady.

Przepis na Cappucino

BISZKOPT
Upiec biszkopt ( upiekłam według tego przepisu, ale nie rzucałam z tak wysoka, ponieważ bałam się, że uszkodzeniu ulegną płytki na podłodze).

MASA

6 łyżek cappucino orzechowego 
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru
1 masło lub 1 margaryna
o,5 l mleka
  
Ugotować budyń, czyli z mleka odlać pół szklanki i wsypać suche składniki, wymieszać. Pozostałe mleko zagotować, gdy się zagotuje wlać mieszankę i energicznie mieszając, gotować do zgęstnienia. Ostudzić. Następnie miękkie masło lub margarynę utrzeć  i dodawać porcjami schłodzony budyń. 

PRZEŁOŻENIE

 Zimny biszkopt przekroić na dwie części, na jedną część wyłożyć 3/4 masy,  przykryć drugą połówką biszkoptu, na to reszta masy, na masę ubita śmietana, a śmietanę posypać starą, gorzką czekoladą.

ŚMIETANA

0,5 l śmietany 30% lub 36%
2 łyżki cukru pudru
3 śmietanfixy

   Śmietanę ubijać mikserem na wysokich obrotach do zgęstnienia, kiedy będzie gęsta, dodać śmietanfixy wymieszane z cukrem pudrem i delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki do schłodzenia. 
Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu.
Smacznego !

12 komentarzy :

  1. Pyszne:)))jadłam u swojej synowej:)))nie wiem czy przepis ten sam ale było pyszne:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajna synowa, jak wypieka takie smakołyki. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Bardzo lubię!!! Dziękuję, że mi o nim przypomniałaś:)
    cieplutko ściskam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też dawno go nie piekłam, ale się skusiłam. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Pięknie wygląda :) Jeszcze nie jadłam śniadania...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie wygląda i na dodatek jest pyszne :)Miłego dnia :)

      Usuń
  4. Biorę koniecznie przepis,mniam...:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie. Niestety, nie jem śmietany ani mleka.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, bo ciasto pyszne. Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. O jejku jak pięknie wygląda ciacho i wierzę ,że smaczne::))))Muszę kiedyś je zrobić::)))Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie wypróbuj przepis. U nas szybki znika z talerza. Pozdrawiam :)

      Usuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka