Wegańska pasta do chleba z czarnej fasoli




  Dzisiaj zapraszam Was na pyszną pastę do chleba, z czarnej fasoli. Fasola należy do roślin strączkowych i jest bogata w błonnik i białko roślinne, więc jest doskonała dla wegetarian i wegan, zawiera w swoim składzie minerały i witaminy, wapń, żelazo i mangan.

Czarna fasola zawiera wiele flawonoidów, które mają działanie przeciwutleniające, dlatego ułatwiają usuwanie wolnych rodników oraz wykazują działanie przeciwzapalne, rozkurczowe i moczopędne. Regulują ciśnienie krwi, wzmacniają naczynia krwionośne i obniżają ciśnienie krwi. Fasola jest dobrym źródłem kwasów omega-3 i kwasu foliowego, a także zawiera molibden.


Wegańska pasta cz czarnej fasoli

składniki

2 szk. ugotowanej, czarnej fasoli 
2 cebule
1 kwaskowe jabłko
2 liście laurowe
2 ziarnka ziela angielskiego
1 goździk
2 ziarnka jałowca
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, majeranek, lubczyk ( do smaku )
1 łyżeczka sosu sojowego

Przygotowanie

Jabłko i cebulę obrać ze skórki i pokroić w kostkę, podsmażyć na małym ogniu, na oleju z listkiem laurowym, zielem, jałowcem i goździkiem do miękkości jabłka i złotego koloru cebulki. Wyjąć przyprawy i ostudzić.
Do fasoli dodać pokrojony drobno czosnek, majeranek, sól, pieprz, sos sojowy i wystudzone jabłko z cebulką i zblenderować.  Popróbować i doprawić solą i pieprzem. Najlepiej smakuje na drugi dzień z ogórkiem kiszonym.

Smacznego !

12 komentarzy :

  1. Niestety, nie mogę żadnych strączkowych, chyba że jest to młoda fasolka wiosną...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda,strączkiwe warzywa są takie pyszne, a młoda gasolka z piłeczką to delicja:)

      Usuń
  2. Wygląda mimo wszystko strasznie ale koniecznie muszę spróbować :)))) Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolor jest,jak błoto, ale pastę można z robić z białej fasoli i kolor będzie bardziej apetyczny :)

      Usuń
  3. Podobnie jak agatek, wzrokowo mi nie smakuje. Ale pasta z nasion słonecznika, też na kanapce jest bura, a jaka smaczna. Myślę, że spróbuję bo uciekam od wędlin wszelakich i czymś trzeba je zastąpić. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób z bialej fasoli,a pastę ze słonecznika,także uwielbiam. Mięsa nie jem,oprócz ryb już dobry rok i wcale mi ich nie brakuje. Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Uwielbiam wszelkie pasty do kanapek. Twoje grzaneczki wyglądają apetycznie.Dziękuję za przepis! Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i ciszę się, że też jesteś fanką past do chleba.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  5. Uwielbiam takie pasty. Często je robię. Wczoraj zrobiłam z awokado.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także je uwielbiam, a pasta z awokado jest bajeczna :)

      Usuń
  6. Ale fajny pomysł, muszę koniecznie wypróbować!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka