Przepis na sernik bez sera
składniki
CIASTO
3 szklanki mąki
2 płaski łyżeczki do pieczenia
margaryna Kasia
5 żółtek
3/4 szk. cukru
2 lub 3 łyżki kakao
MASA
3 duże, kwaśne śmietany 18%cukier waniliowy
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe, bez cukru
piana z 5 białek
piana z 5 białek
Sposób przygotowania
CIASTO
Mąkę, proszek do pieczenia, margarynę, cukier i żółtka zagnieść na ciasto. Następnie podzielić na dwie części, jedną wyłożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i po nakłuwać widelcem, do drugiej części dodać kakao i zagnieść, włożyć do zamrażarki.
MASA
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać do rozpuszczenia cukru. Następnie wsypać budynie, wlać śmietany i delikatnie wymieszać.
Masę wlać na blaszkę z ciastem surowym, na to zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub pokruszyć ciasto z zamrażarki. Włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec około 45 minut, aż się zrumieni wierzch ciasta. Sernik pozostawić do ostygnięcia w piekarniku. Najlepiej się kroi na drugi dzień. Przed pieczeniem ciasto można posypać wiórkami kokosowymi, rodzynkami itp.
Smacznego !
Wygląda jak z twarogu, aż dziwne, że tam śmietana :)
OdpowiedzUsuńTo taki oszukany sernik he,he...:)
UsuńCiekawe :). I smakowicie wygląda.
OdpowiedzUsuńCiasto jest smaczne:)
UsuńDo złudzenia przypomina wyglądem klasyczny sernik.
OdpowiedzUsuńPrawda :)
UsuńWygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńDziękuję,też jestem zachwycona :)
UsuńNa pewno pyszne. Może warto wypróbować?
OdpowiedzUsuńOczywiście,że warto upiec bo szybko znika z talerza:)
UsuńWygląda na bardzo smaczne. Szok, że jest bez sera. hehe
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się, jak zaprezentowałaś ciasto. Przepięknie.
Miłego dnia, pozdrawiam. :))
He,he bez sera,ale smakuje trochę jak sernik. Dziekuję,także życzę Ci miłego dnia:)
UsuńWygląda pięknie:)))pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńDziękuję. Pozdrawiam weekendowo:)
UsuńBardzo ciekawy - sernik bez sera. Nigdy nie robiłam i chętnie z przepisu skorzystam. Śliczna prezentacja, z gatunku takich, które najbardziej lubię...Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że będzie Ci smakował.Dziękuję,robienie zdjęć w plenerze sprawia mi przyjemność.Pozdrawiam:)
UsuńWygląda znakomicie. Kiedyś dawno temu piekłam i bardzo nam smakował. Jaka szkoda, że dopiero teraz Cię odwiedziłam i przypomniałam sobie o tym serniczku. A ja pół dnia walczyłam z bardzo pracochłonnym nowym ciastem i nie wiem jaki będzie efekt jutro. Pozdrawiam:):):)
OdpowiedzUsuńA co to za nowy przepis?,pochwal się efektem.Pozdrawiam :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Dziękuję. Pozdrawiam :)
UsuńPrzepis i ciasto na zdjęciu bardzo mnie przekonują, muszę wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńDzięki za odwiedziny na Bibliomaniaku, zapraszam na prywatny paniodbiblioteki.blogspot.com
Wypróbuj koniecznie, bo warto. Jeśli upieczesz to daj znać .czy Ci smakował. Na pewno wpadnę do Ciebie :)
UsuńPychota !!!!!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWygląda bardzo apetycznie. Kopiuję przepis i postaram się go niebawem wypróbować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;)
Dziękuję.
UsuńSerniczek ma pewno będzie Ci smakował. Pozdrawiam:)