miód z mniszka



Mniszek lekarski potocznie nazywamy mleczem jest rośliną rosnąca dziko na łąkach, w ogrodach, na nieużytkach, a także na trawnikach, porostu wszędzie. Mlecz jest chwastem, który trudno zwalczyć, a także  rośliną w Polsce niedocenioną. Mniszek lekarski  posiada wiele cennych  właściwości zdrowotnych.Nie tylko kwiaty, ale listki, a także korzeń. Dlatego  w tym roku zrobiłam z mlecza syrop, który zimą i wiosną będzie uodparniał nasz organizm.

Syrop zrobiony z kwiatów mniszka jest pełen witamin i minerałów. Posiada mnóstwo innych substancji, które mają działanie prozdrowotne. Ma działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne, dlatego najczęściej stosuje się go w leczeniu bólu gardła i kaszlu. Syrop ten zawiera również wiele cennych witamin i minerałów i może być stosowany również do leczenia dolegliwości żołądkowych i infekcji skórnych. Ma też właściwości przeciwmiażdżycowe, żółciopędne i odtruwające, dlatego powinien się znaleźć w każdej domowej apteczce.
Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego inaczej zwany miodkiem
Jest  łatwy do wykonania i zdrowy.Kwiaty należy zbierać w suchy i słoneczny dzień. Powinny być dobrze rozwinięte i bardzo czyste – czyli takie, które wyrosły na czystych ekologicznie terenach, daleko od dróg i zabudowań. Najbardziej wartościowe są kwiaty majowe.
OTO PRZEPIS na syrop, na kilka słoiczków

400 dobrze rozwiniętych kwiatów mniszka ( same główki)
1 cytryna
1 litr wody
1 kg cukru
Wykonanie: zebrane w suchy i słoneczny dzień główki kwiatów mlecza najpierw rozłóż (np. na białych kartkach), aby pozbyć się owadów. Po około pół godzinie włóż je do obszernego garnka, zalej wrzącą wodą, lekko ugnieść. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj wyparzoną i dobrze wyszorowaną cytrynę pokrojoną na plastry. Zamieszaj, lekko ugnieć i przykryj pokrywką. Odstaw  na całą noc. Następnie odcedź przez gazę i do wywaru dodaj cukier. Wymieszaj i gotuj na bardzo małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Uzyskasz konsystencję lejącego miodu. Taki gorący syrop od razu przelej do dobrze umytych i wyparzonych, osuszonych słoiczków. Jeszcze gorące zawiń w koc na 2-3 godziny (sucha pasteryzacja). Pierwszy raz tak zrobiłam, może nie spleśnieje. Następnie wyjmij je z koca, ustaw do góry dnem i zostaw do ostygnięcia. Tak przygotowany syrop możesz przechowywać w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu przez kilka miesięcy, a nawet lat.
.
Kto nie powinien stosować syropu z mniszka lekarskiego ?
Wydaje mi się, że powinny uważać na niego zwłaszcza osoby, które mają alergię na „mlecz”, a także osoby cierpiące nadkwaśność żołądka, wrzody, problemy z jelitami czy drogami żółciowymi. Ze względu na dużą zawartość cukru, nie mogą go stosować osoby chore na cukrzycę.

 Kto ma ochotę zrobić miodek z mniszka musi się spieszyć,bo zaczyna przekwitać :):)

16 komentarzy :

  1. U mnie właśnie zrobiło się biało... :))) Piękne zdjęcia :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, już biało, ale w cieniu jeszcze kwitną mecze. :)

      Usuń
  2. Nie robiłam w tym roku, zaszalałam zeszłej wiosny i jeszcze jest spory zapasik. Czekam na kwiaty czarnego bzu:-))
    Pozdrawiam wiosennie
    Asia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja odwrotnie w tym roku zrobiłam syrop z mleczu, a z kwiatu czarnego bzu mam zapasik. :)

      Usuń
  3. A ja nie zrobiłam a wokół już jest biało:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie robiłam, w przyszłym roku wypróbuję Twój przepis !
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz koniecznie zrobić miodem w przyszłym roku, a w tym roku możesz zrobić z pędów sosny lub z kwiatów czarnego bzu.:)

      Usuń
  5. Ja osobiście nie robiłam, ale otrzymałam miód z mniszka w prezencie. Nie wiedziałam na początku, z czego on jest wykonany i miłe było zaskoczenie, że ten kwiatek jest taki cudowny. Zawsze uważałam go za niepotrzebny chwast. Teraz juz go szanuję:-)
    A z wnukiem teraz robimy dmuchawce.

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie już też robi się biało, ale na pewno takie syrop to samo zdrowie.
    uściski kochana:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie robiłam, ale sporo słyszałam o jego walorach.... Piękne ujęcia.
    Serdeczności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miodek jest pyszny, w przyszłym roku wypróbuj przepisik. :)

      Usuń
  8. ooo zachęciłaś mnie do zrobienia takiego syropu. Moja odporność nie jest za dobra, wiec się przyda. Dzięki wielkie za przepis.
    Pozdrawiam, Aga :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się,że przepis Ci się spodobał :)

      Usuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka