Dzisiaj zapraszam Was na pyszny pasztet z selera. Jest prosty w wykonaniu, dobrze się kroi i rozsmarowuje. Można go jeść z chlebkiem, albo jako samodzielne danie. Pasztet doskonale smakuje nie tylko wegetarianom, ale zajadają się nim mięsożercy.
Seler jest niskokaloryczny, zawiera dużo witaminy C
naturalną witaminę B kompleks, kwas foliowy i witaminę PP oraz sole mineralne.
Warzywo to według medycyny ludowej działa:
uspokajająco i przeciwdepresyjne, oczyszcza organizm z toksyn, ma działanie przeciwzapalne i moczopędne, przyspiesza przemianę materii, wzmacnia układ odpornościowy
oczyszcza organizm z toksyn, wspomaga leczenie zapalenia górnych dróg oddechowych.
oczyszcza organizm z toksyn, wspomaga leczenie zapalenia górnych dróg oddechowych.
Przepis na pasztet
PASZTET Z SELERA
ok. 1kg selera
1 por ( biała część)
1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej lub ugotowany 1 woreczek
1 szklanka mielonych orzechów włoskich
6 pieczarek
100 ml oleju
3 ząbki czosnku
ok.2 cm korzenia imbiru
1 duża marchew, 1 łyżka ziela podagrycznika (opcjonalnie)
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 łyżki sosu sojowego
łyżeczka majeranku
natka pietruszki
gałązka lubczyku
pół łyżeczki mielonej kolendry
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
chili
Kaszę jaglaną gotujemy i studzimy. W osobnym garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy pora pokrojonego na talarki, ziele
angielskie, liście laurowe i dusimy na małym ogniu do czasu aż por
będzie szklisty i miękki. Wyciągamy ziele i liście laurowe. Selera,
obranego i startego na tarce o dużych oczkach, czosnek i posiekany imbir
dodajemy do pora i dusimy na małym ogniu aż będą miękkie. Piekarnik
rozgrzewamy do 200 stopni. Warzywa przekładamy do miski, dodajemy kaszę
jaglaną, resztę przypraw i blendujemy na gładką masę, dodajemy pieczarki starte na dużych oczkach , posiekaną natkę pietruszki, lubczyk i doprawiamy solą i
pieprzem. Przekładamy do keksówki i pieczemy ok.30-45 minut. Studzimy w chłodnym miejscu przez
noc. Można przed pieczeniem pasztet posypać pestkami dyni.
Smacznego !
Smacznego !
Bardzo ciekawy przepis. Musze koniecznie wypróbować. :) .
OdpowiedzUsuńWypróbuj i napisz czy Ci smakował:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńBardzo ładnie wyglądające danie:)))ciekawy przepis:))pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam do skosztowania.Pozdrawiam:)
UsuńBardzo ciekawy przepis. Nie słyszałam jeszcze o pasztecie z selera. Wygląda świetnie. :)
OdpowiedzUsuńMoże skorzystasz z przepisu ?,jest bardzo smaczny :)
Usuńsmacznie
OdpowiedzUsuń+Musze kiedyś wypróbować::))wygląda pysznie::)
OdpowiedzUsuńDla córki wegetarianki będzie doskonały,wypróbuj koniecznie przepis :)
UsuńZapisałam przepis,muszę wypróbować ,bo trzeba zacząć jeść bardziej dietetyczmie i przerzucić się na warzywa
OdpowiedzUsuńTak.Wiosna i lato to najlepszy okres aby jeść więcej warzyw,a pasztet polecam :)
UsuńTak.Wiosna i lato to najlepszy okres aby jeść więcej warzyw,a pasztet polecam :)
UsuńUwielbiam wszelkie pasztety, ale ten Twój... wygląda już wyjątkowo pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam do skosztowania :)
UsuńJadłam kiedyś, jest pyszny, ale nie znałam przepisu, dzięki :-)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję,źe pasztet zrobisz i będzie Ci smakował:)
Usuń