Psztet z selera


Dzisiaj  zapraszam Was na pyszny pasztet z selera. Jest prosty w wykonaniu, dobrze się kroi i rozsmarowuje. Można go jeść z chlebkiem, albo jako samodzielne danie. Pasztet doskonale smakuje nie tylko wegetarianom, ale zajadają się nim mięsożercy.

Seler jest  niskokaloryczny, zawiera dużo witaminy C
zawiera też naturalną witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/seler-dostarcza-witamin-ulatwia-odchudzanie-przyspiesza-metabolizm_33956.html
naturalną witaminę B kompleks, kwas foliowy i witaminę PP oraz sole mineralne. 
 Warzywo to według medycyny ludowej  działa:
 uspokajająco i przeciwdepresyjne, oczyszcza organizm z toksyn, ma działanie przeciwzapalne          i moczopędne, przyspiesza przemianę materii, wzmacnia układ odpornościowy
oczyszcza organizm z toksyn, wspomaga  leczenie zapalenia górnych dróg oddechowych.
zawiera też naturalną witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/seler-dostarcza-witamin-ulatwia-odchudzanie-przyspiesza-metabolizm_33956.html
zawiera też naturalną witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/seler-dostarcza-witamin-ulatwia-odchudzanie-przyspiesza-metabolizm_33956.html
zawiera też naturalną witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/seler-dostarcza-witamin-ulatwia-odchudzanie-przyspiesza-metabolizm_33956.html
     
Przepis na pasztet

PASZTET Z SELERA
 ok. 1kg selera
1 por ( biała część)
1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej   lub ugotowany 1 woreczek
1 szklanka mielonych orzechów włoskich
6 pieczarek
100 ml oleju
3 ząbki czosnku
ok.2 cm korzenia imbiru
1 duża marchew, 1 łyżka ziela podagrycznika  (opcjonalnie)
  3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 łyżki sosu sojowego
łyżeczka majeranku
  natka pietruszki
  gałązka lubczyku
pół łyżeczki mielonej kolendry
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
chili
Kaszę jaglaną gotujemy i studzimy. W osobnym garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy pora pokrojonego na talarki, ziele angielskie, liście laurowe i dusimy na małym ogniu do czasu aż por będzie szklisty i miękki. Wyciągamy ziele i liście laurowe. Selera, obranego i startego na tarce o dużych oczkach, czosnek i posiekany imbir dodajemy do pora i dusimy na małym ogniu aż będą miękkie. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Warzywa przekładamy do miski, dodajemy kaszę jaglaną, resztę przypraw i blendujemy na gładką masę, dodajemy pieczarki starte na dużych oczkach , posiekaną natkę pietruszki, lubczyk i doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do keksówki i pieczemy ok.30-45 minut. Studzimy w chłodnym miejscu przez noc. Można przed pieczeniem pasztet posypać pestkami dyni.
Smacznego !

19 komentarzy :

  1. Bardzo ciekawy przepis. Musze koniecznie wypróbować. :) .

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypróbuj i napisz czy Ci smakował:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładnie wyglądające danie:)))ciekawy przepis:))pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zapraszam do skosztowania.Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Bardzo ciekawy przepis. Nie słyszałam jeszcze o pasztecie z selera. Wygląda świetnie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może skorzystasz z przepisu ?,jest bardzo smaczny :)

      Usuń
  5. +Musze kiedyś wypróbować::))wygląda pysznie::)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla córki wegetarianki będzie doskonały,wypróbuj koniecznie przepis :)

      Usuń
  6. Zapisałam przepis,muszę wypróbować ,bo trzeba zacząć jeść bardziej dietetyczmie i przerzucić się na warzywa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak.Wiosna i lato to najlepszy okres aby jeść więcej warzyw,a pasztet polecam :)

      Usuń
    2. Tak.Wiosna i lato to najlepszy okres aby jeść więcej warzyw,a pasztet polecam :)

      Usuń
  7. Uwielbiam wszelkie pasztety, ale ten Twój... wygląda już wyjątkowo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zapraszam do skosztowania :)

      Usuń
  8. Jadłam kiedyś, jest pyszny, ale nie znałam przepisu, dzięki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję,źe pasztet zrobisz i będzie Ci smakował:)

      Usuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka