Piernik świąteczny, czas Adwentu

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Mamy już drugą niedzielę Adwentu. Czas myśleć                       o świątecznych wypiekach, dekoracjach i porządkach. Ja, co roku na Święta  Bożego Narodzenia piekę królewski piernik, którego ciasto musi leżakować w lodówce ponad dwa tygodnie.                   W poniedziałek biorę się za przygotowanie ciasta. Upieczone ciasto jest pyszne, a jeszcze wspanialsza jest jego masa. 
Upieczony piernik można przechowywać  w lodówce. Po trzech dniach, zawinąć go w folię aluminiową i przechowywać go do miesiąca.
                                                                                       
Podzielę się z Wami przepisem, może ktoś się skusi i upiecze bożonarodzeniowy, królewski piernik.


Przepis na piernik królewski


2 jajka
1 kg mąki tortowej
1/2 kg miodu
250g masła
250 g cukru
3 g sody oczyszczonej
1/2  szk. zimnego mleka
przyprawa do piernika lub ( lepiej ) 8 sztuk ziela angielskiego, 8 goździków ( utłuc w moździerzu) i 3/4 łyżeczki cynamonu, wymieszać.
bakalie

Sposób wykonania

Miód, masło, cukier roztopić ( nie gotować), ostudzić. Pozostałe składniki 
połączyć, dodać ostudzony miód, masło, cukier i bakalie, wymieszać. Ciasto przykryć ściereczką i położyć w lodówce, na dolnej półce na ok. 2 tygodnie.

Ciasto podzielić na trzy części i upiec placki. Ostudzić. Skropić je mocną, posłodzoną kawą. Dolny placek posmarować dżemem, ( morelowym lub agrestowym). Przykryć drugim i położyć masę, na to trzeci placek, który należy wylać plewę czekoladową.

MASA MAŚLANO - KAWOWA

3 żółtka
2 całe jajka
1 szk. cukru

          Ubić na parze na sztywną pianę. Nadal ubijając, dodać suchą, rozpuszczalną kawę ( ok.6 łyżeczek) lub trochę, bardzo mocnej, słodkiej, letniej zaparzonej kawy( 1/ 4 szklanki). Jeszcze trochę ubijać, ostudzić.
Masło ( w temperaturze pokojowej) ucierać i dodawać po łyżce masy kawowej.

Smacznego !

28 komentarzy :

  1. Śliczny adwentowy świecznik,już jutro zapalimy drugą świecę:))))masz rację święta zbliżają się wielkim krokiem:))nie piekłam pierników ale może tym razem się skuszę:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Jeśli lubicie piernik koniecznie go upiec, na pewno będzie Wam smakował. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Nigdy nie piekłam takiego piernika. Może się skuszę. Upiekłam natomiast pierniczki.
    Pozdrawiam. :) .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piernik piekę,tylko raz w roku,bo wszyscy lubimy go lubimy. Pierniczki piekę jutro. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Piernik piekłam tylko raz i niestety przegrał z pierniczkami...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piekę piernik i pierniczki. Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Wczoraj piekłam pierwszy raz piernik (krakowski). Czy wejdzie na stałe w repertuał moich wypieków, to się okaże jak spróbujemy do kawki...
    Serdeczności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja co roku piekę piernik, tylko z tego przepisu. Ciekawa jestem, jak smakował piernik krakowski ? Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Ja dopiero kupiłam przyprawę do piernika.I ostro zabieram się za pieczenie,pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy będziesz piekła piernik, czy tylko pierniczki ? Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Śliczne adwentowe dekoracje, piękny klimat w domu <3
    Dojrzewający piernik jest pyszny , w ogóle uwielbiam pierniki :)
    Pozdrawiam ciepło, Agness :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Także uwielbiam pierniki. Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Wszystko takie piękne! :)
    Zapraszam-Mój blog
    Odwdzięczam się za każdą obserwacje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Skorzystam z Twojego przepisu na piernik.
    Do tej pory piekłam pierniczki.
    Prześliczne adwentowe dekoracje.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że będzie Wam smakował. Ja piekę zarówno piernik, jak i pierniczki. Dziękuję. Pozdrawiam :)

      Usuń
  9. Nie piekłam takiego piernika ,ale tak zachęcająco o nim mówisz ,że zapiszę w moim zeszyciku ten przepis.Na pewno się sprzyda.Zapraszam do siebie.anastazja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Cię zainspirowałam. Lecę do Ciebie. Pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Piękną dekoracja::)U mnie nikt nie lubi za specjalnie piernika.Dlatego nie robię.Zamiast tego jako ciasteczka robię szyszki świąteczne::) Bliżej świąt podam na blogu::))Pozdrawiam Nina,zapraszam na nową stronę bloga...danka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Chętnie skorzystam z przepisu na szyszki świąteczne. Zaraz odwiedzę Cię na nowej stronie bloga. Pozdrawiam :)

      Usuń
  11. Podam siostrze przepis, ona lubi piec, ja nie bardzo :(. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może skorzysta z przepisu, ale piernik musi leżakować około dwóch tygodni. Pozdrawiam :)

      Usuń
  12. Nineczko powiadamiam ,że nadal jestem na starym ☺ odpuściło i mogę pisać::))A szyszki robię tak...Pół. kg.krówek,wkładam do większego rondla,dodaję dwie łyżki masła,możesz trzy ..Na wolnej temp.mieszasz i musi się zrobić płynna masa...Dodaj do tego dużą paczkę ryżu preparowanego.Są takie wielkości czipsów dużych::)Wsyp ryz do ciepłej masy i wymieszaj..Jeszcze ciepłe formuj w dłoni takie kotleciki szyszeczki::)))Ja nakładam rękawiczki cieniutkie i jak się lepią to zwilżam dłonie odrobina wody ,wtedy ładnie szyszka się formuje...Trzeba troszkę ja przyciskać i szybko rób ,by masa nie wystygła::))Możesz potem jak wystygną polać czekoladą lub wiórkami z białą czekoladą,w zależności od smaku..Sa bardzo smaczne::)) I szybko się robi::)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że wróciłaś na starego bloga, bo bardzo go lubiłam. Dziękuję za przepis na szyszki, wkrótce je zrobię. Pozdrawiam :)

      Usuń
  13. Droga Nino!
    Wiara sprawia, że wszystko jest możliwe,
    Nadzieja spełnia wszystko,
    Miłość czyni wszystko pięknem,
    Niech Ci tego nie zabraknie podczas Świąt Bożego Narodzenia.
    Wesołych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  14. Życzę spokojnego 2017 roku !

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka