Konfitura z płatków róży



Róże w tym roku obficie kwitną. W moim ogrodzie mam ich kilkanaście, wszystkie je uwielbiam. Jedna z róż, które nie tylko uroczo wyglądaja, pięknie pachnie to jeszcze  można wykorzystać jej płatki do zrobienia konfitury. Konfitura jest doskonała do nadziewania pączków, czy jako dodatek do szarlotki.
Róża jadalna jest krzewem silnie rosnącym o krzaczastym pokroju. Często stosuje się ją na żywopłoty, ale  posadzona samodzielnie na rabacie też prześlicznie wygląda, ale trzeba uważać, gdyż szybko wypuszcza liczne sadzonki. Roślina ta łatwa jest w pielęgnacji i bardzo odporna na niskie temperatury. Jej kwiaty bardzo mocno pachną. Kwitnie bardzo długo.



Swoją róże wykorzystuję do robienia konfitury.  Konfiturę z róży  przygotowuję w tradycyjny sposób ucierając płatki ręcznie, pałką w makutrze, którą w tym roku zakupiłam do tego celu.

 Konfitura jest bardzo smaczna, chociaż trzeba się nieźle spocić, aby ją zrobić.
Podzielę się z Wami przepisem.

Konfitura z płatków róży

  • ok.300 g płatków róży
  • 600 g drobnego cukru 
  • sok z 1 dużej cytryny
Sposób wykonania


Płatki róży zbieramy w suchy, letni dzień, muszą być suche. Zebrane płatki rozsypujemy na ściereczkę by pozbyć się nieproszonych gości. Następnie powinno się  małymi nożyczkami obciąć białe końcówki płatków, ponieważ bywają gorzkawe, są dość twarde i ciężko je później dobrze rozetrzeć. Jednak ja tego nie robię bo goryczka mi nie przeszkadza.

Wzięłam makutrę i postawiłam ją sobie  między udami, tak abym mogła mocno ją trzymać. Wsypywałam po trochu płatków, cukru i ucierałam pałką. Płatki rozcierane szybko zmniejszają swoją objętość i miękną zamieniając się w papkę. Po wsypaniu wszystkich składników do makutry ucierałam wszystko dalej. Intensywne ucieranie trwa przynajmniej 20 minut lub dłużej bo płatki i cukier muszą być dobrze roztarte. Ja robię sobie przerwy. Gotowa konfitura powinna być dość gładka, a po spróbowaniu cukier nie powinien chrzęścić w zębach.



 Pod koniec ucierania dolałam sok wyciśnięty z cytryny i ucierałam dalej. Gotową konfiturę przełożyłam do wyparzonych słoiczków. Zakręciłam i włożyłam do lodówki. Zazwyczaj wytrzymują przez kilka miesięcy.
Smacznego !
Ciekawa jestem jakie zapasy na zimę są już w Waszych spiżarniach ?

50 komentarzy :

  1. Już mam truskawki w słoikach.
    Z róży robię maceraty, ale w tym roku deszcz zniszczył kwiatuszki. Może jeszcze będą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kilka słoiczków też zrobiłam z truskawek i z róży, pomału dojrzewa czarna porzeczka. Mam nadzieję, że róże ładnie zakwitną u Ciebie.
      Pozdrawiam sedecznie

      Usuń
  2. To prawda, że w tym roku róże wyjątkowo pięknie i obficie kwitną.
    A konfitura z róży to pychota.
    Serdecznie pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pączki z różą nue mają sobie równych.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Tak jak nie lubię robić przetworów itp. tak te konfiturę zrobiłabym chętnie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To na pewno lubisz smak róży w pączkach.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. Ach jak wspaniale! Zachwyciły mnie zdjęcia ze słoiczkami. Cuuudo :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Cały różany post jest taki cudowny, wspaniale go się czyta i ogląda.Przepiękne zdjęcia. Kiedyś zbieraliśmy płatki róż z kwitnących na różowo krzewów. Oj, było zbierania,ale konfitura była przepyszna.
    Masz Nino dziką różę, o której marzy mój mąż- z dużymi, dubeltowymi kwiatami, cudo!
    Pozdrawiam serdecznie. Miłej niedzieli.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, konfitura z rózy jest wspaniała. Jeżeli masz ochotę na szczepki tej róży to napisz mi na priv.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  6. Piękne zdjęcia, a konfitura na pewno wyśmienicie smakuje.
    Pozdrawiam serdecznie.:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki.Konfitura jest znakomita.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  7. Cudne fotki. Wyobrażam sobie jak smakuje to cudo. Mieliśmy kilka krzaków róży pomarszczonej, bo podobno rośnie dobrze wszędzie. Jednak u nas nie było jej dobrze, mimo usilnych naszych starań. Pozostały dwie. Kwitły, ale nie tak jak to widzę w innych ogrodach. Pozdrawiam:):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, konfitura z róży jest wyśmienita. Wydawało mi się, że róża pomarszczona rośnie wszędzie, jednak nie, a szkoda bo hest urocza.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  8. Świetnie pokazałaś krok po kroku jak zrobić taką konfiture. Już czuje smak pączków z nadzieniem różanym- przepychota! Cieplutko pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może ktoś skorzysta z przepisu, pączki z tym nadzieniem są pyszne, smażę je raz w roku.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  9. Nigdy nie jadłam takiej domowej konfitury z róży. Musi pachnieć nieziemsko. Nie mam dostępu do kwiatów, ale przepis zachowam.
    Kiedyś może się przyda.
    Ja czekam na ogórki do ukiszenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konfitura jest bardzo aromatyczna i pyszna. U mnie niestety kiepsko ogórki rosną w tym roku, więc chyba nie będę miała co kisić.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  10. Konfitura z róży najwyśmieniciej smakuje w pączkach! :)
    Zawsze podziwiam osoby, które robią coś nietuzinkowego, choć sama nie potrafię wcisnąć tak niezwykłych kulinariów w swój bardzo napięty grafik ;)
    Uściski zostawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konfitura z płatków róży wymaga trochę pracy, z czasem też różnie u mnie bywa, obecnie jestem na urlopie, więc nam sporo czasu.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  11. Nigdy nie robiłam. Uwielbiam pączki z różaną konfiturą. Moje róże co roku coraz gorsze. Zlikwidowałam je całkowicie i nie mam płatków. Pozdrawiam cieplutko 💖💖💖

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze wydawało mi się, że ta róża rośnie wszędzie bez problemu, szkoda,że nue chce u Ciebie rosnąć.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  12. Byłem zaskoczony, gdy go przeczytałem ... okazuje się, że płatki róż można zrobić z dżemu. Chciałem też to zrobić, nawiasem mówiąc, w moim mieście róże są dość łatwe do zdobycia. Dziękuję za Twój wyjątkowy przepis.

    Pozdrowienia z Indonezji.

    OdpowiedzUsuń
  13. Jednak pamiętaj, że chyba nie każda róża nadaje się na konfiturę. Róże do przetwórstwa muszą rosnąć w miejscach czystych i ekologicznych, więc z miasta raczej się nie nadają do przerobki.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  14. Wow, domyślam się, że jest pyszna choć nigdy jej nie robiłam. Nie wiem czy chciałoby mi się tak pocić:-)))) Mam kilka krzaczków róż, ale ja najczęściej wykorzystuję je do dekoracji:-))
    Pozdrawiam serdecznie:-)))

    OdpowiedzUsuń
  15. Jest pyszna, też nie lubię się przepracować, ale raz w roku postanawiam się spocić przy robieniu konfitury.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  16. Moja babcia zawsze robiła takie konfitury z płatków róż. Zawsze mnie to zastanawiało jak z płatków róż powstają takie rzeczy :D Dla mnie to była magia :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  17. Wspaniałe masz wspomnienia z dzieciństwa, to prawda taka konfitura to magia.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  18. Coś cudownego, domowa najlepsza!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie przetwory domowe są wspaniałe.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  19. Nie przepadam za różanym nadzieniem ale podoba mi się Twoja zdjęciowa relacja :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy lubi coś innego. Cieszę się, ze podobają Ci sie moje zdjęcia.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  20. Pracochłonna ta konfitura ale warta pracy. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, ale jej smak wynagradza trudną pracę.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  21. Aż zapachniało mi tą różaną konfiturą, zapach po prostu niebiański, smak również :D Pamiętam, gdy w dzieciństwie, z mamą, ciotkami i ich dziećmi, jeździliśmy na obrzeża lasów, na różane zbiory, latem na płatki, a jesienią na owocniki róż, a później robiło się z nich cudne, pachnące przetwory... najgorsze było to obieranie owocników z pestek :)))
    Zazdroszczę Ci tego wspaniałego różanego krzewu, marzy mi się taki w ogrodzie, niestety nie mam miejsca:/
    Pozdrawiam serdecznie, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wspaniałw masz wspomnienie z dzieciństwa. Ja także chciałabym posadzić niejednego krzwczka, ale też brakuje mi miejsca.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  22. Muszę przyznać, że takiej konfitury domowej jeszcze nie jadłam! Dziękuję za przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konfitura jest pyszna jako dodatek do pączków, czy szarlotki.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  23. Witaj deszczowym lipcem
    A może u Ciebie dzisiaj słonecznie? Pewnie tak. Z taką konfiturą zawsze pogodniej.
    Jak żyła moja ciocia, to co roku dostawałam słoiczek, a czasem dwa tego przysmaku. Niezapomniany smak i zapach. Te kupne, to już nie to.
    Pozdrawiam szumem deszczu za oknem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety pogoda i u mnie deszczowa i zimna. Konfitury domowej roboty nie mają sobie równych.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  24. Wonderful roses.
    I didn't know we could make jam with rose petals. It must be spectacular.

    OdpowiedzUsuń
  25. Pierwszy raz o takiej słyszę. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, nue jadłaś pączkìw z konfiturą z róży ? :), ona jest pyszna

      Usuń
  26. Bardzo lubię taką konfiturę ale nie mam takiej róży:) W tym roku mamy mało owoców więc i przetworów będzie mniej - to trudny rok. Serdecznie pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z owocami i warzywami u mnie też jest kiepsko, ale dwa słoiczki konfitury z róży udało mi się zrobić.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  27. Pączki z konfiturą różaną są przepyszne. Nigdy nie robiłam konfitury z rózy.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nam wielkie krzaczysko róży jadalnej, więc co roku robie dwa, trzy słoiczki.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  28. Dużo pracy przy takiej konfiturze, ale warto zrobić choć jeden słoiczek. Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pracy jest sporo, ale jej smak wynagradza nasz wysiłek.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka