Pączki dla leniwych


Jutro już tłusty czwartek, który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału, według tradycji w tym dniu dozwolone jest objadanie się. Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które zapijano wódką.

Obecnie większość z nas nie wyobraża sobie tego dnia bez zjedzenia pączka, czy faworka i to najlepiej, żeby był  domowej roboty, z naturalnych składników i dużą ilością marmolady. Pomimo, że domowe pączki nie mają sobie równych, to jednak ilość pracy związana z ich wykonaniem, wiele osób zniechęca do ich usmażenia. Dlatego dzisiaj zapraszam Was do zrobienia pączków z serka homogenizowanego, które są proste oraz szybkie w wykonaniu i smakują wybornie.



Oto przepis

                       Pączki z serka homogenizowanego

składniki

* 300 g serka homogenizowanego, wanikiowego
* 3 jajka
* 1,5 szk. mąki pszennej
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżka cukru
* szczypta soli
* cukier puder
* olej

     Wykonanie

Wszystkie składniki ( oprócz oleju i cukru pudru) włożyć do miski i dokładnie wymieszać.              W szerokim rondlu rozgrzać olej do 175 stopni i niewielką łyżką nakładać ciasto na gorący olej i smażyć na złoty kolor , od czasu do czasu obracając je. Sprawdzać wykałaczką, czy nie są surowe w środku. Usmażone układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Kiedy ostygną posypujemy cukrem pudrem. 

Uwaga !Jeżeli ktoś chce aby pączusie miały idealny kształt to musi formować  z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego.


                                                                                Smacznego !


22 komentarze :

  1. Wyglądają smakowicie. Ja byłam bardzo leniwa i kupiłam pączki w owadzim sklepie. Nie mam nic na swoje usprawiedliwienie : ) W tytule posta jest literówka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oprócz tych pączusiòw też pojawiły się u mnie pączki że sklepu,to z to tłusty czwartek. Już poprawiam,dziekuję.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Oj chodzą za mną już trzeci tydzień.Jutro z rana zaczynam działać...Bo chętnych jest troszkę☺.Ja czasami robię takie jak Ty ,nie wiem tylko czy Ty kładziesz do tłuszczu łyżką?To takie racuchy w sumie,.ale są na smak paczka::))Ja nie lubię gotowców z cukierni ,za bardzo oblane słodkościami,w środku aż kipi z polewy..Dla mnie pączek musi mieć smak ciasta drożdżowego☺,i smacznego nadzienia np.malinki sobie ukochałam::))Jak zrobię to wstawię na bloga foty::__Żeby tylko wyrosły::))Ale mi smaka narobiłaś już teraz hahhahaha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Także uwielbiam pączki z ciasta drożdżowego z duża ilością nadzienia domowej roboty,ale są bardzo czasochłonne,więc robiłam je zaledwie kilka razy.Tak ciasto kładę łyżką bezpośrednio na tłuszcz. Lecę do Ciebie podziwiać pączki.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Gdy dzieci były małe często robiłam z tego ciasta grube placki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Za pączkami nie przepadam, ale te Twoje chętnie bym zjadła, podobne robiła moja mama:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja je uwielbiam,zwłaszcza domowej roboty,z ciasta drożdżowego z którym tyle pracy. Cieszę się,że przypomniaĺam Ci dzieciństwo:)

      Usuń
  5. Kiedyś robiłam "oponki" z serka homogenizowanego.Twoje pączki są śliczne, tym bardziej,że dziś tłusty czwartek.Zapisuję przepis.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oponki zawsze robię z twarogu. Te pączusie są smaczne,a najważniejsze,że szybko się je robi.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  6. To raczej do tych leniwych i chętnie wypróbuje przepis:))pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będą Wam smakować. Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Też dziś robiłam pączki nietypowe, bo takie, które w moim regionie robi się z serem, ale białym. Właśnie pożeram kolejnego. No to smacznego! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, ten tłusty czwartek i dzień po nim, człowiek sobie dogadza pączusiami. U mnie ciastka z białym serem nazywają się całuski. Dziękuję :)

      Usuń
  8. Z serka robię jedynie oponki. Dzisiaj zrobiłam pączki z dziurką.
    Zjedliśmy po trzy resztę zamroziłam.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja oponki robię z twarogu, zawsze ciężko się nim oprzeć, jak wszystkiemu co słodkie.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  9. no robiłam faworki na tłusty czwartek ale musze przyznać ze Twój przepis wypróbuje niebawem bo wydaje się mnie ze taka sierota jak ja w pieczeniu będzie umiała je zrobić :) wygladaja u ciebie przepysznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faworki, również uwielbiam, a pączusie na pewno Ci się udadzą bo przepis jest bardzo prosty. Dziękuję :)

      Usuń
  10. Moja ciocia w tym roku wykonała podobne pączusie, więc miałam okazję spróbować tych pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie zdążyłam zajrzeć przed tłustym czwartkiem ani ostatkami. Tak wyglądają apetycznie, że warto skorzystać z porad. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pączuszki można piec, kiedy tylko najdzie na nie ochota, ponieważ są mało pracochłonne. Dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka